Avrupa'daki çiftçi isyanı büyüyor: Traktörlerle Madrid'e girdiler

Fransa'da başlayan çiftçi isyanı Avrupa'da dalga dalga yayılıyor. İspanyol çiftçiler Madrid sokaklarına traktörleriyle giriş yaptı. Polis engeliyle karşılaşan çiftçiler şehrin trafiğini kilitledi.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'daki çiftçi isyanı büyüyor

İspanya'da çiftçilerin başlattığı ve ülkenin dört bir yanını etkisi altına alan protesto dalgası, Barselona başta olmak üzere birçok büyük şehri etkisi altına aldı. Son iki gün içerisinde artan eylemler sonucu, 27 binden fazla traktör, ülke genelindeki yolları kapattı. Protestolar, özellikle Barselona, Zaragoza, Murcia, Ciudad Real, Castellon, Cadiz, Toledo, Valladolid, Vitoria ve Logrono kentlerinin çevresinde yoğunlaştı.

Protestolar ve Trafikteki Durum

Çiftçilerin sosyal medya üzerinden organize olduğu eylemler, İspanya'nın 17 özerk yönetim bölgesinden 10'unda etkili oldu. Katalonya'da, yaklaşık 1000 traktörün Barselona'ya girmesiyle, bazı yollarda 20 kilometreye varan araç kuyrukları oluştu. Çiftçiler ile jandarma ve ulusal polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. İspanya Ulusal Ulaştırmacılar Derneği'nin açıklamasına göre, çiftçilerin grevi nedeniyle 80 binden fazla kamyon yolda mahsur kaldı.

Hükümetten Destek ve Yardım Paketi

İspanya'nın sol azınlık hükümeti, çiftçilerin taleplerinin haklı olduğunu ve onlara destek verileceğini açıkladı. Hükümet, 140 bin çiftçiye 269 milyon euroluk olağanüstü yardım sağlayacağını ve 2030 yılına kadar pestisit kullanımını yarı yarıya azaltma kararının gözden geçirileceğini duyurdu. Başbakan Pedro Sanchez, Meclis'te yaptığı konuşmada, gıda zinciri yasasını güçlendireceklerini ve ithalatta karşılıklılık ilkesini uygulayacaklarını belirtti.

Çiftçi Sendikalarının Talepleri

Protestoları sürdüren çiftçilerin sendikaları, hükümetten daha fazla adım atılmasını talep ediyor. Talepler arasında, AB tarım politikalarında esneklik yapılması, AB dışı ülkelerden gelen ürünlere kısıtlama ve daha sıkı denetim, kuraklık sorununa karşı yardımların artırılması, gıda zinciri kontrolünün ve yasaların güçlendirilmesi, çiftçilere yönelik sigorta haklarının genişletilmesi gibi maddeler yer alıyor.

Yorumlar