Türk markalı maden suyu İsviçre'de yasaklandı

Türkiye'de üretilen Beypazarı isimli maden suyu markası İsviçre'de yasaklandı. İddiaya göre gerekçe olarak da, "doğurganlığı olumsuz etkilemesi" gösterildi.

Google Haberlere Abone ol
Türk markalı maden suyu İsviçre'de yasaklandı

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu (FSVO), Türkiye'den ithal edilen Beypazarı maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu tespit etti ve bu durumun insan sağlığı için olası riskler taşıdığını açıkladı. Yapılan bilgilendirmeye göre, bor elementi, özellikle doğurganlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek düzeyde tespit edildi. Bu nedenle Beypazarı maden suyunun İsviçre'de satışı yasaklandı ve derhal piyasadan çekilmesi için işlemler başlatıldı.

"YÜKSEK MİKTARDA BOR BULUNUYOR, TÜKETMEYİN"

Bor, doğada yaygın olarak bulunan ve endüstriyel uygulamalarda da kullanılan bir element. Ancak, yüksek miktarlarda tüketildiğinde insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği biliniyor. İsviçre'deki yetkililer, Beypazarı maden suyunun içeriğindeki yüksek bor miktarının, özellikle fetal gelişim ve doğurganlık üzerindeki potansiyel zararlarını vurgulayarak, tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

"DERHAL SATIŞTAN ÇEKİLDİ VE GERİ ÇAĞIRILDI"

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, yaptığı açıklamada, Beypazarı maden suyunda yapılan analizler sonucunda aşırı bor içeriği tespit edildiğini ve bu durumun sağlık için ciddi riskler taşıdığını duyurdu. Bern'den yapılan açıklamada, "Kamuoyuna uyarı: Beypazarı marka maden suyunda aşırı bor içeriği bulundu. Bu durum, uzun vadede ciddi sağlık riskleri oluşturabilir." ifadeleri kullanıldı. Bunun üzerine, BAK-SAN GmbH şirketi tarafından etkilenen ürünlerin derhal satıştan çekildiği ve geri çağırma işlemlerinin başlatıldığı bilgisi paylaşıldı.

"DOĞURGANLIĞI ETKİLEDİĞİ DÜŞÜNÜLMEKTE"

Ayrıca, maden suyundaki borun doğal kaynaklardan kaynaklanabileceği, yer altı suları ve kayalık alanlardan sızan elementlerin suya karışabileceği belirtildi. Borun, özellikle fetal gelişim ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşünülüyor. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu bu potansiyel tehlikelere dikkat çekerek, tüketicilere sağlık riskleri konusunda bilgi verdi.

BEYPAZARI MARKASI KONUYLA İLGİLİ HENÜZ AÇIKLAMA YAPMADI

Bu gelişmelerin ardından, tüketiciler ve ilgili taraflar tarafından endişe ile karşılanan bu durum üzerine Beypazarı markasından henüz bir açıklama yapılmadı. İsviçre'deki tüketicilerin ve dağıtım zincirlerinin bu bilgilendirmeler doğrultusunda hareket etmeleri bekleniyor.

Yorumlar