AK Parti TBMM Grup Toplantısı

- Genel Başkan Vekili ve Başbakan Yıldırım: (3) - "(Bazı belediye başkanlarının istifası) Bunu, millete hizmet yolunda bir nöbet değişimi olarak görüyoruz. Bizim yol arkadaşlığımız başka partiler gibi görev bitene kadar değil, son nefesi verene kadar" - "(Taşeron işçilerin kadro talebi ) O iş bitti, tamam; eli kulağında. Bakanlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalıştılar getirdiler, bugün yarın inşallah devreye girer. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor" - "Önümüzdeki sene 5 bin engelli kardeşimize iş vereceğiz. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca engellilere yönelik düzenlenen E-KPSS'nin geçerlilik süresini de 2 yıldan 4 yıla çıkarıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
AK Parti TBMM Grup Toplantısı

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, bazı belediye başkanlarının istifasına ilişkin, "Bunu millete hizmet yolunda bir nöbet değişimi olarak görüyoruz. Bizim yol arkadaşlığımız başka partiler gibi görev bitene kadar değil, son nefesi verene kadar." dedi.

Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, engelli vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen faaliyetlere değindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin Bakanlar Kuruluna kapsamlı bir sunum yaptığını, bununla ilgili çeşitli kararlar alındığını belirten Yıldırım, engelli vatandaşların hakkını teslim eden, onlara öncelik sağlayan tek partinin AK Parti olduğunu ifade etti.

Yıldırım, 2002 yılında 5 bin 777 olan kamuda çalışan engelli memur sayısının şimdi 52 bin 236'ya çıktığına vurgu yaparak, 15 yılda işçi, memur, özel sektör çalışanı toplam zaman 365 binin üzerinde engelliye iş sağladıklarını söyledi.

Bu rakamların engellilere bakış açılarını ortaya koyduğunu dile getiren Yıldırım, "Eskiden engelliyse, kimse görmesin diye karanlık odalarda saklanıyordu; sanki ayıpmış gibi. Toplumdan uzak tutmaya çalışılarak maalesef engellilerin hayata katılması engelleniyordu. AK Parti iktidarlarında öncelikle zihinlerdeki engeli yıktık. Bugün engelli kardeşlerimiz ulaşımda, iletişimde, iş aleminde hayatın her alanında 'biz de varız' diyorlar ve çalışmalarını sürdürüyorlar." diye konuştu.

Engellilerle ilgili kapsamlı yasanın da AK Parti döneminde çıktığını anımsatan Yıldırım, 2011 yılında kamu kurumlarına girişi, merkezi sınav sistemi ile yaptıklarını bu uygulamanın da dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmadığını söyledi.

Yıldırım, engellilere yeni yılda bir de müjde vermek istediğini vurgulayarak, "Önümüzdeki sene 5 bin engelli kardeşimize iş vereceğiz. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca engellilere yönelik düzenlenen E-KPSS'nin geçerlilik süresini de 2 yıldan 4 yıla çıkarıyoruz. Onları bir daha zahmete sokmadan ellerindeki puanla bu yerleştirmeyi yapacağız." diye konuştu.

- "Bu işlere sizin aklınız ermez"

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan 2018 yılı bütçesine de değindi.

Bütçenin AK Parti iktidarının 16. bütçesi olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nde üst üste 16 bütçe yapan başka bir iktidarın varlığını hatırlamadığını vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üst üste yapılan 16. bütçe, istikrarı, kalkınmayı, hizmeti, sürdürülebilir büyümeyi gösterir. Bütçemizin esas itibarıyla bu seneki büyüklüğü 763 milyar lira. 2002 yılında AK Parti ilk bütçesini yaparken manzara; gelirin yüzde 43'ü doğrudan faize gidiyordu. Neredeyse gelirlerin yarısı faize veriliyordu. Geriye kalan yüzde 57 ile de ne yapacaksan yapacaksın. Babaannemin lafı gibi 'Bütünü bölme, yarımı yeme, ye iç karnını doyur'. Türkiye'nin hali buydu. O günlerden bugüne geldik. 2018 yılı bütçesinde faize vereceğimiz miktar yüzde 9'a düştü. 2002'de topladığımız 100 lira vergi gelirinin 86 lirasını faize yatırıyorduk. Geriye 14 lira kalıyordu, bozdur bozdur harca. 2018 yılında yani bu bütçede 100 liranın, 88'i bizde kalıyor 12 lirasını faize veriyoruz. Hedefimiz hiç vermemek. 'Siz bu yatırımları nasıl yaptınız, gömü mü buldunuz' diye soranlara, gömü bulmadık, faizciye giden paraları faizcilerin elinden aldık, milletin hizmetine sunduk. Yatırıma verdik, projelere verdik, milletin refahına harcadık. Bu işlere sizin aklınız ermez."

- "Bu bütçe yatırım bütçesidir"

Yıldırım, son 15 yıl içinde eğitimden sağlığa verilen desteklemelerden de söz etti.

Bütçenin yüzde 18'inin eğitime ayrıldığını anlatan Yıldırım, "Eğitim ne demek? Gelecek demek. Gençlerimiz geleceğimiz. Bu alana ne kadar ayırırsak, ne kadar çok yatırım yaparsak geleceğe yatırım yapmış oluyoruz." dedi.

AK Parti hükümetlerinin gururla ifade edebileceği bir başka alanın da sağlık olduğuna değinen Yıldırım, 2018 yılında 127 milyar lirayla bütçe büyüklüğünün yüzde 17'sini sağlığa ayırdıklarını dile getirdi.

"Bu bütçe yatırım bütçesidir." diyen Yıldırım, "Görüldüğü üzere 2018 bütçesi faiz bütçesi değil, yatırım ve hizmet bütçesidir. Bunu ben değil, rakamlar söylüyor. 2002 yılına göre yatırımdaki kaynak iki katın üzerinde arttı. 2018 yılı bütçesinde 85 milyar lira yatırama ayrılıyor ama yıl içinde bu rakam daha da artabilir." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, ekonominin daha da büyümesiyle ilave yatırımların yapılacağını belirterek, sosyal harcamalarının 2002'de 3 milyarın altında olduğunu, bugün 51 milyara yükseldiğini dile getirdi.

Sosyal devletin lafla değil icraatla olduğuna işaret eden Yıldırım, icraatın adresinin AK Parti olduğuna işaret ederek, gruptaki partililere "Boş lafın adresi neresi?" diye sordu ve partililerden "CHP" yanıtını aldı. Ayrıca, Polatlı’dan Ankara'ya hızlı trenin kaç dakikada geldiğini soran Yıldırım, 18 dakika cevabını alması üzerine, "CHP bu işten anlamaz. Bir gün binin Allah rızası için. Biletinizi de ben alayım. Memleketin geldiği seviyeyi görün. Kıskanmayın, yapılmış eser, herkese." dedi.

-"Tarım sektörüne 25 milyar lira kaynak"

Yıldırım, 2018 bütçesinde, tarım sektörüne 25 milyar lira kaynak ayırdıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer biz, 2002'deki şekilde 15 yıl boyunca faiz ödeseydik yaklaşık 1.9 katrilyon faiz ödeyecektik. Şimdi bu anlattığım oranlara düşünce ödediğimiz faiz miktarı 3'te 1'in altına düştü. Cebimizde 1.4 katrilyon para kaldı. Bu parayla da bu işleri yaptık. Köprüleri, yolları, hastaneleri, okulları yaptık, tarıma destekleri, sosyal destekleri verdik, Türkiye'yi 3 kat büyüttük. İşte AK Parti'nin geçmiş 15 yılının özeti budur. Aynı şekilde 2023'e Cumhuriyetin 100'üncü yılına doğru emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. "

- "Taşeron meselesi bu yıl bitecek"

Başbakan Yıldırım, gruptaki partililerin "Taşeron sizden kadro bekliyor." sözleri üzerine "O iş bitti, tamam; eli kulağında. Bakanlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalıştılar getirdiler, bugün yarın inşallah devreye girer, merak etme. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor." açıklamasında bulundu.

AK Parti'nin kongre sürecinin devam ettiğini, 532 ilçe kongresinin tamamlandığını, 400'ün üzerinde de yapılacak kongre bulunduğunu aktaran Yıldırım, merkez ilçe kongrelerinin kasımda biteceğini ve il kongrelerinin de kasımda başlayıp mart sonunda biteceğini söyledi.

Yıldırım, 2018 ortalarında da büyük kongrenin gerçekleştirileceğine değinerek, şunları kaydetti:

"Yeni görev alan ya da görevini devreden tüm yol arkadaşlarımızı selamlıyorum. Bizim davamız makam, mevki yarışı değil, vatandaşa hizmet yarışı. Tek amacımız, bize güvenen milletimizin beklentisini boşa çıkarmamak. Arkadaşlarımızın bu bilinçle görev yaptıklarını ve bu bilinçle görevlerini başka arkadaşlara devrettiklerini biliyoruz. Belediyenizdeki istifalar ve değişim de aynı anlayış içerisinde gerçekleşiyor. Bunu millete hizmet yolunda bir nöbet değişimi olarak görüyoruz. Bizim yol arkadaşlığımız başka partiler gibi görev bitene kadar değil, son nefesi verene kadar. Görevlerini devreden bütün belediye başkanlarımıza hizmetlerinden dolayı bir kez daha partimiz, milletimiz adına teşekkür ediyorum."

(Sürecek)

Yorumlar