ABD, BM İnsan Hakları Konseyinden ayrılabilir

- Dışişleri Bakanı Tillerson, gerekli reformların yapılmaması durumunda ABD'nin Konseyden ayrılabileceğini açıkladı - ABD'nin Konsey üyeliğini gözden geçirme gerekçeleri arasında "İsrail'e yönelik bazı olumsuz kararlar" ile "yeni ABD bütçesindeki BM kesintilerinin" etkili olduğu belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
ABD, BM İnsan Hakları Konseyinden ayrılabilir

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, gerekli reformların yapılmaması durumunda ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinden ayrılabileceğini açıkladı.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre Tillerson, aralarında Freedom House ve Better World Campaign gibi insan hakları alanında faaliyet gösteren 8 sivil toplum örgütüne gönderdiği mektupta, ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi ile ilgili yeni pozisyonunu dile getirdi.

Mektubunda, "İnsan hakları alanında odaklanmış benzeri olmayan tek kurum olmasına rağmen Konseyin, bizim üyesi kalmamız için kayda değer reformlar yapması gerekiyor." ifadelerini kullanan Tillerson'ın hemen olmasa da Konseyden ayrılma konusunda ciddi olduğu belirtiliyor.

Tillerson'ın, "Konseyin özellikle İsrail aleyhindeki çıkışlarından rahatsızlık duydukları" vurgusunu yaptığı mektubunda, Konseyin verim ve etkinliği konusunda da oldukça şüpheli olduklarını ifade ettiği kaydedildi.

Söz konusu 8 insan hakları organizasyonu 9 Şubat'ta Tillerson'a bir mektup yazarak ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyindeki etkinliğini sürdürmesini talep etmişti. Tillerson'ın cevabının, ABD'nin önemli bir BM kurumundaki üyeliğini ciddi şekilde gözden geçirdiğini ortaya koyduğu belirtiliyor.

Öte yandan söz konusu "gözden geçirme" kararının ardında, BM kurumlarına yıllık toplam 10 milyar dolar civarında harcama yaptığı belirtilen ABD'nin Donald Trump'ın başkanlığı döneminde bu miktarı azaltma istediğinin de olduğu kaydediliyor.

2006'da kurulan 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyine ilk kez 2009'da seçilen ABD'nin şu anki üyeliği normal şartlarda 2019'da sona erecek.

Yorumlar