Üç büyükler borsada kayıpları oynuyor

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray hisselerinin borsadaki seyirlerini inceleyen İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay, yılbaşından bu yana yaşanan kayıpların, yatırımcıların aklında pek çok soru işareti oluşturduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Üç büyükler borsada kayıpları oynuyor

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray hisselerinin borsadaki seyirlerini inceleyen İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay, yılbaşından bu yana yaşanan kayıpların, yatırımcıların aklında pek çok soru işareti oluşturduğuna dikkat çekti.

Hisseleri BIST 100’de işlem gören üç spor kulübünün mali sonuçlarındaki olumsuzlukların henüz düzeltilemediğine dikkat çeken Özay, kulüplerin sermayelerini güçlendirebilmek amacıyla çeşitli stratejiler izlemeye devam ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda Fenerbahçe’nin geçtiğimiz haftalarda 200 milyon TL’lik tahvil ihracı başvurusunda bulunduğuna dikkat çeken Özay, "Bedelli sermaye artırımlarına devam eden Galatasaray, geçtiğimiz ay Odeabank ve FXTCR ile sponsorluk anlaşması imzalayarak sermayesini güçlendirdi. Ancak izlenen bu politikalar kulüplere sadece geçici çözüm sağlıyor." diyerek, şunları söyledi:

"Marka değerleri sıralamasında ilk 50’de üç spor kulübü olmasına rağmen, bu kulüplerin mali yapılarındaki bozukluklar çoğu zaman fon sağlama açısından da sorun yaratıyor ve kulüplerin şirketlerinin yeni sermaye artırımları önünde en önemli engeli oluşturuyor. Sürekli para kaybeden, sürekli kulüple ve diğer ilgililerle ilişkili işlem peşinde koşan şirketlere kim niye para yatırsın ve hissedar olsun sorusu yatırımcıların aklından çıkmıyor."

ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE TARAFTARINI SEVİNDİREN GALATASARAY YATIRIMCISINI SEVİNDİREMEDİ

Şampiyonlar Ligi’nde yoluna devam eden Galatasaray’ın yılbaşından bugüne yüzde 34,62 değer kaybederek yatırımcısını taraftarı kadar sevindiremediğini söyleyen Özay, "Galatasaray hissesine baktığımızda yılbaşı itibarıyla ön plana çıkan satışların mayıs ayı itibarıyla ivme kazandığını ve kayıpların arttığını görüyoruz." dedi.

Eylül ayında 23,40 seviyelerinden toparlanma eğilimine geçen hisse için Şampiyonlar Ligi'nin umut ışığı olduğunu belirten Özay, "Galatasaray oldukça güçlü takımlarla karşı karşıya gelecek olsa da takımın yarı finale kalması Galatasaray’ın marka değerini yükseltmenin yanında yatırımcısının da kazanmasına imkan tanıyabilir. Ancak yine de mevcut mali koşulları sebebi ile yüksek kazançlar beklemek çok mümkün görünmüyor." diye konuştu.

FENERBAHÇE YATIRIMCISI GALATASARAY YATIRIMCISINDAN DAHA AZ KAYBETTİ

Fenerbahçe’nin durumunun da Galatasaray’dan çok farklı olmadığını vurgulayan Özay, "Geçtiğimiz ay 200 milyon TL’lik tahvil ihracı başvurusu yapan kulüp, yıl içerisinde sermayesini güçlendirmek için çeşitli yollar denese de 2012 yılı ocak ayından bugüne kayıplar yüzde 20 seviyelerinde." diyerek, şunarı söyledi:

"Ara transfer döneminin başlamasına kısa bir süre kala Fenerbahçe’nin adı birçok yıldız oyuncuyla birlikte anılsa da teknik direktör, gelecek yeni isimlerin mali dengeleri bozabileceği endişeleri nedeni ile yeni transfere sıcak bakmıyor."

VODAFONE ARENA ANLAŞMASI BJK HİSSESİNİ YÜKSELTTİ

Yıla yatay başlangıç yaparak başlayan Beşiktaş'ta ise yaz aylarında ortalamanın 1,40 seviyelerinde olduğunu söyleyen Özay, "Lig başlayınca 2,92 seviyelerine yükselen hisse yatırımcısını sevindirirken, bu yükselişte hiç şüphesiz Vodafone ile yapılan anlaşma büyük rol oynadı. Geçtiğimiz günlerde Galatasaray gibi sermaye artırımına giden Beşiktaş'ta yılbaşı itibarıyla kayıplar yüzde 7,44 seviyelerinde olsa da Fenerbahçe ve Galatasaray'a göre daha kârlı olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Bu arada Şampiyonlar Ligi’nde yoluna devam eden Manchester United’ın yılbaşı itibarıyla yüzde 23,53’lük kazanç ile yatırımcısını sevindirdiğini kaydeden Özay, "837 milyon dolarlık marka değeri ile de Bayern Münih’ten sonra ikinci durumda bulunan Manchester United, Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ı zorlayabilecek takımlardan. Alman ekibi Borussia Dortmund da Manchester United gibi yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. Borussia Dortmund'da yılbaşı itibarıyla kâr yüzde 36,60 seviyelerinde bulunuyor." dedi.
CİHAN

Yorumlar