FIBA, Dünya Kupası’na katılacak son 4 takım açıklanıyor

İspanya’nın evsahipliği yapacağı 2014 FIBA Dünya Kupası’nda yer alacak son 4 takımın belirleneceği toplantı Barcelona’da başladı.

Google Haberlere Abone ol
FIBA, Dünya Kupası’na katılacak son 4 takım açıklanıyor

İspanya’nın evsahipliği yapacağı 2014 FIBA Dünya Kupası’nda yer alacak son 4 takımın belirleneceği toplantı Barcelona’da başladı.

İspanya’nın evsahipliği yapacağı 2014 FIBA Dünya Kupası’nda yer alacak son 4 takım FIBA Yönetim Kurulu’nun bugün Barcelona’da gerçekleştireceği toplantıda belirlenecek. Kıta şampiyonalarında Kupa’ya katılım hakkını elde edemeyen, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 aday ülkeden 4 tanesi FIBA Yönetim Kurulu’nun vereceği karar ile “wildcard” alarak Dünya Kupası’nda yer alma şansını yakalayacak.

2013 yılında düzenlenen Kıta Şampiyonaları’nda dereceye giremeyerek Dünya Kupası vizesini alamayan ‘wild card’ adayı ülkeler; Almanya, Bosna Hersek, Brezilya, Çin, Finlandiya, İsrail, İtalya, Kanada, Katar, Nijerya, Polonya, Rusya, Venezuela, Yunanistan ve Türkiye bugün TSİ 12.00’de Barcelona’da başlayan FIBA Yönetim Kurulu Toplantısı’nın sonucunda belli olacak. Toplantı sonucu heyecanla bekleniyor.

Turgay Demirel başkanlığındaki TBF heyeti de bu kritik toplantı öncesinde son temaslarını gerçekleştirmek üzere İspanya’da önemli kulis çalışmaları yaptı. FIBA yetkilileri ile görüşmelerde bulunan Demirel ve TBF yetkilileri, Türkiye’nin Dünya Kupası’na katılım hususundaki istekliliğini ve kararlılığını bir kez daha gündeme getirdi.

FIBA, ilgili regülasyonları gereği bir kıtadan en fazla 3 takıma “wildcard” verilebilirken, bu hakkı tanıyacağı ülkeleri belirlerken birçok önemli kriteri göz önünde bulunduruyor. Öncelikle “wildcard” alacak olan ülkelerin mutlaka Kıta Şampiyonaları’nın eleme maçlarına katılmış olması şartı aranıyor. FIBA Yönetim Kurulu, “wildcard” için başvuruda bulunan ülkelerin sportif, ekonomik ve yönetimsel durumlarını kararını vermeden önce titizlikle inceliyor.

Tüm bunların yanı sıra, FIBA, başvuruda bulunan ülkede basketbola verilen önemi, basketbola olan ilgiyi/sevgiyi ve de ülke takımının daha önce kıta ve dünya şampiyonalarında aldığı dereceleri de değerlendiriyor.

Daha önce de belirtildiği gibi FIBA, “wildcard” vermeden önce ülkenin ekonomik durumunu da gözden geçiriyor. Basketbolun ülke genelindeki durumu, basketbol maçlarının yayınları, seyirci sayıları, ülkenin, FIBA’nın pazarlama ve sponsorluk faaliyetlerine ne derece yatkın olduğu da değerlendirilen kriterler arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra, “wildcard” alacak ülkenin, evsahibi ülke için olan önemi de karar aşamasında önemli rol oynuyor.

Aday ülkelerin FIBA organizasyonlarına katılım durumunu ve ev sahipliği yaptıkları uluslararası organizasyonlardaki performansını da ‘wild card’ değerlendirme kriterleri arasında ön planda tutuyor.
CİHAN

Yorumlar