YSK'ya başvuran Toprak: Erdoğan diğer adaylarla eşit şartlarda yarışmalı

Beş siyasi parti liderinin ‘Türkiye ve büyük uzlaşının cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’dur’ diye imzaladığı belgeyi, parti temsilcileri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Belgeyi teslim ettikten sonra konuşan...

Google Haberlere Abone ol
YSK'ya başvuran Toprak: Erdoğan diğer adaylarla eşit şartlarda yarışmalı

Beş siyasi parti liderinin ‘Türkiye ve büyük uzlaşının cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’dur’ diye imzaladığı belgeyi, parti temsilcileri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Belgeyi teslim ettikten sonra konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, cumhurbaşkanı adaylarının eşit şartlarda yarışması gerektiğine dikkat çekerek, “Bugün ülkeyi yöneten iktidar partisinin Sayın Genel Başkanı Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a düşen de 'Devlet imkanlarını bir kenara bırakıyorum. Başbakanlık kimliğimi de bir kenara bırakıyorum ben bir cumhurbaşkanı adayıyım bundan sonra diğer adaylar bu süreçte nasıl yarışacaksa ben de o şartlarda yarışmalıyım.' diyebilmeli.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DSP Genel Başkanı Masum Türker ile BTP Genel Başkanı Haydar Baş’ın ‘Türkiye ve büyük uzlaşının cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’dur’ diye imzaladığı belgeyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ile DSP, BTP ve DP temsilcileri YSK’ya teslim ettiler. Parti temsilcileri burada gazetecilerin sorularını cevapladı.

'Yüksek Seçim Kurulu’na daha önce Başbakan Erdoğan’ın, aday olduktan sonra istifa etmesi gerekir yönünde bir başvurunuz oldu mu?' Sorusu üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar var ama bazı kararların etik olarak alınmasının doğru olacağını ifade ederek, “Burada 3 tane cumhurbaşkanı adayı yarışacak, şu anda gözüken o. Bir tanesinin devlet imkanlarını sonuna kadar kullanıp, diğerler adayların kendi imkanlarıyla bu kampanyada haksız rekabete girmesini doğru bulmuyoruz.” açıklamasında bulundu.

CUMHURİYET TARİHİNDE UZLAŞMA KÜLTÜRÜNÜN ATILMIŞ OLDUĞU ÖN ADIM

Partiler olarak üstünde durdukları bir nokta olduğunu kaydeden Toprak, “Öyle bir aday koyalım ki cumhurbaşkanlığı makamında bütün partilere ortak uzaklıkta olsun. Bizim gösterdiğimiz aday CHP veya MHP’nin adayı değil, imzalar da bunu gösterdi. Farklı görüşte olan partiler dün bir araya geldiler. Bu Cumhuriyet tarihinde uzlaşma kültürünün atılmış olduğu ön adım.” ifadesinde bulundu.

Topluma seslenen Toprak, “Biz cumhurbaşkanlığı makamına tarafsız ama bilgeliği kanıtlanmış, uluslararası alanda Türkiye’yi temsil edecek, haktan hukuktan yana bir adayı gösterdik. Bu adayı Türkiye’ye emanet ediyoruz. Çünkü Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor. Ayrışmanın olduğu bir süreçten geçiyor. Türkiye, uluslararası alanda yalnızlaşma noktasına geldi. Öyle bir aday koyalım ki ülkedeki sevgisizlik ortamını ortadan kaldırsın. Hem de uluslararası alanda bozulan Türkiye imajını tekrar düzeltsin.” şeklinde konuştu.

Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında değerlendirmede bulunan Toprak, “Uluslararası alanda yalnızlaşan Türkiye’nin kapılarını dış dünyaya açabilecek bir adaydır. Biz bu konuda iddialıyız. Bu kadar siyasi partinin bir araya gelmiş olması, bu ortak metne imza atmasının anlamı da budur.” diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇACAK ADAY SUNDUK TAKDİR TÜRKİ HALKININ"

Erdoğan Toprak, yapılması gerekenleri açıklayarak şöyle devam etti: “Bugün ülkeyi yöneten iktidar partisinin Sayın Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a düşen de 'Devlet imkanlarını bir kenara bırakıyorum. Başbakanlık kimliğimi de bir kenara bırakıyorum, ben bir cumhurbaşkanı adayıyım, bundan sonra diğer adaylar bu süreçte nasıl yarışacaksa ben de o şartlarda yarışmalıyım diyebilmeli.' Her şey kanunla olmaz. İngiltere’nin anayasası yok ama bugün İngiltere’de hukuksuzluk yok diyebilir miyiz? Bize düşen görev bu uyarıyı yapmak. Takdir kendisine aittir. Bugün burada çok önemli bir belgeyi teslim ettik. Burada beş partinin temsilcileriyle ortak aday konusunda Türkiye’ye bir seçenek sunduk önemli bir seçenek sunduk. Bu seçenek sağdan soldan farklı görüşlerden birçok parti, evet bu aday bu ülkenin önünü açar dedi ve imza attı. Bugün bu imzaları teslim ettik. Türkiye’nin önünü açacak bir aday sunduk. Takdir Türk halkınındır.” CİHAN

Yorumlar