Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Bu birliktelik hiçbir millete karşı değildir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Konseyi'nin kardeşlik bağları üzerine kurulduğunu belirterek, "Asırlarca İpek Yolu'nun bir parçası olduk. Beşeri ve toplumlar arası ilişkilerin gelişmesine, İpek Yolu önemli bir katkı sağlamıştır....

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Bu birliktelik hiçbir millete karşı değildir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Konseyi'nin kardeşlik bağları üzerine kurulduğunu belirterek, "Asırlarca İpek Yolu'nun bir parçası olduk. Beşeri ve toplumlar arası ilişkilerin gelişmesine, İpek Yolu önemli bir katkı sağlamıştır. Türkçe konuşanlar, tek bir millettir. Bu birlikteliğimiz hiçbir bloğa ve millete karşı değil, rekabetçi bir anlayış değil, aksine asırlarca birarada yaşamış olan halklarımızın kader birliğidir." dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirve Toplantısı, Muğla’nın Bodrum ilçesinde başladı. Zirveye Bakan Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan Idrissov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Rashid Meredov katıldı.

Bakan Davutoğlu, açılış konuşmasında şunları söyledi: "Bu yılki zirve temasını, turizm olarak belirledik. Turizme verdiğimiz önem, sadece ekonomik kaygıdan kaynaklanmıyor. Aynı dil ve kültürel gelenekleri sürdürmüş olan önemli bir alan olarak görüyoruz. Çok boyutlu, derin bir işbirliği olarak görüyoruz. Dün Türkmen ve Kırgız kardeşlerimizle Ankara'da toplantılar gerçekleştirdik. Güzel bir haberi paylaşmak isterim. Biraz önce aldığım bir bilgiye göre Türkiye, UNESCO Kültürel Miras Komitesi'ne büyük bir oy farkıyla, 77 oyla seçildi. Diğer aday ülkeler, 48 ve 15 oyda kaldılar. Türkiye'nin UNESCO komitesinde yer alması demek, bu masa etrafındaki tüm ülkelerin de üye olması anlamına gelmektedir."

Komitede ortak kültür değerlerini koruyacaklarını, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendireceklerini belirten Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti: "Gerek Türk Konseyi'ne üye olan gerekse Türkçe konuşan tüm topluluklar açısından taşıdığı önemi gözden geçireceğiz. Böyle dönemlerde görüşlerimizi koordine etmek çok önemli. Son dönemlerde sık sık görüşme imkânı bulduk. Son 15 gün, en sık görüştüğümüz dönemlerden biri oldu. Çin Şangay'da yapılan toplantıda Türkiye, dönem başkanlığını Çin'e devretti. Bakü'de Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan toplantısını gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, enerji aktarımları bakımından son derece önemli bir toplantıydı. İki hafta içinde Kırgızistan'ın değerli Başbakanı Coamnart Bey, Türkiye'yi ziyaret etti. Değişik işbirliği anlaşmaları imzaladık. Bütün bu gelişmeler, 20 yıl önce böyle bir yoğun trafik olacak denseydi, bu kimsenin hayal edemeyeceği gelişmelerdi. Farklı devletler altında yaşasalar da Türkçe konuşanlar tek bir millettir."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, barış ve istikrar için biraraya geldiklerini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde bölgesel ve küresel gelişmeler anlamında son derece kritik bir dönemin eşiğindeyiz. Afganistan'dan NATO'nun çekilmesi süreci yaşanacak. Afganistan'ın geleceği, hepimiz için çok önemli. Bu süreçle Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri ele aldığımızda, yine önemli gelişmeler yaşanacak. Bu coğrafyada yaşayan ve Türk nüfus barındıran ülkelerle dostça ilişkiler sürdürmek bizler için önemlidir. Dilde, işte, fikirde birlik için attığımız bu adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’nun ardından ilk konuşmayı, Dönem Başkanı Bakan Mammadyarov yaptı. Mammadyarov, evsahipliğinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür etti. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. CİHAN

Yorumlar