Fatih Üniversitesi’nde Mahtumkulu sempozyumu düzenlendi

Fatih Üniversitesi’de düzenlenen “Mahtumkulu ve Dünya Medeniyeti” isimli sempozyum başladı.

Google Haberlere Abone ol
Fatih Üniversitesi’nde Mahtumkulu sempozyumu düzenlendi

Fatih Üniversitesi’de düzenlenen “Mahtumkulu ve Dünya Medeniyeti” isimli sempozyum başladı.Türkmenistan’ın milli şairi Mahtumkulu konulu sempozumun açılış töreninde sahne alan Türkmen sanatçılar, renkli görüntüler sundu.
Törenin açılış konuşmasını yapan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, üniversite olarak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ünlü şairin 18. yüzyılda ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Tekalan, Mahtumkulu’nun önce babasından sonra de değişik hocalardan ilim tahsili yaparak saygın bir şair, düşünür ve filozof konumuna geldiği kaydetti.

Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Oraz Muhammed Çariyev ise Mahtumkulu’nun bir bilge şahsiyet olarak Türkmen halkın ruhu ve mimarı olduğunu söyledi. Mahtumkulu’nun Türk dünyasının da önemli şahsiyetlerden biri olduğuna dikkat çeken Çariyev, Mahtumkulu’nun şiirlerinin her okunuşunda kalplere ayrı bir feyz verdiği ifade etti.


Türkmenistan İlimler Akademisi Başkanı Yardımcısı Yusuf Hekimov ise Türkmen halkına mal olmuş şairleri Mahtumkulu’yu İstanbul’da konuşuyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını, bu tür değerlerin iki ülke halklarını daha da yakınlaştırıp kaynaştırdığını söyledi.

Prof. Dr. Abdurrahman Güzel de Mahtumkulu divanın Türkmen halkı tarafından ayrı bir ilgi gördüğünü, Türk halkının ise 1992’den sonra bu şahsiyetle tanıştığı dile getirdi.

Töreni Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Türkmenistan'ın eski Mili Eğitim Bakanı Yardımcısı Muammer Türkyılmaz, Mahtumkulu’nun eserlerinin Türkmenistan’da çok okunan kaynaklar arasında yer aldığını ifade etti.

Sempozyumun ilk gününde, Fatih Üniversitesi’nde Mahtumkulu adına tefriş edilen odanın açılışı yapıldı. Odanın kurdelesi, Rektör Tekalan, Türkmenistan İlimler Akademisi Başkanı Yardımcısı Hekimov ve Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Çariyev tarafından kesildi.


CİHAN

Yorumlar