Yargıtay başkasının karnesiyle tedaviyi affetti

Başkasının sağlık karnesiyle çocuğunu tedavi ettiren babaya dolandırıcılık suçundan verilen hapis cezası, Yargıtay tarafından bozuldu.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay başkasının karnesiyle tedaviyi affetti

Ankara'da, çocuğu rahatsızlanan bir baba, arkadaşının oğlunun sıhhat karnesini kullanarak oğlunu Dr. Sami Ulus Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi ettirdi.

Oğlunu 2 sene sonra rahatsızlanması itibariyle yine tıpkı hastaneye götüren baba, hastane görevlisine, çocuğunu daha evvela başkasının sıhhat karnesiyle tedavi ettirdiğini anlattı. Bunun üstüne hastane yönetimi, baba konusu için tutanak tutarak şikayetçi oldu.

YARGITAY KARARI BOZDU

Baba konusu için açılan davayı görüşen Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı, halk müessese ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçundan hapis cezasına çarptırdı.

Kararın temyiz edilmesi üstüne dosya, Yargıtay 15. Ceza Dairesinin gündemine geldi. Daire, mahalli mahkemenin kararını bozdu.

HİLE NİTELİKLİ BİR YALANDIR

Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun yahut başkasının zararına, kendisine yahut başkasına fayda sağlaması gerektiği belirtilen kararda, hilenin nitelikli bir yalan bulunduğu vurgulandı.

Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığının olaysal şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizilen kararda, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille bulunan ilişkisi, uygulanan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen yahut değiştirilen belgenin niteliklerinin ayrı ayrı dikkate alınması gerektiği anlatım edildi.

Türk Ceza Kanunu'nda halk müessese ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçunun nitelikli vaziyet şekilde kabul edildiği anlatılan kararda, bu nitelikli halin oluşması için eylemin halk müessese ve kuruluşlarının mal varlığına ziyan eda etmek amacıyla işlenmesi gerektiği kaydedildi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar