Yapılan Hileleri Vicdanımla Bağdaştıramadım

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hakem Kurulu'nun, Berlin Uyum ve Çalışma Bakanı Dilek Kolat'ın ilçe teşkilatı adaylık seçimlerinde hileler yapıldığı yönünde karar alarak, Kolat'ın seçildiği başkanlık seçimini iptal etmesinin yankıları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Yapılan Hileleri Vicdanımla Bağdaştıramadım

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hakem Kurulu'nun, Berlin Uyum ve Çalışma Bakanı Dilek Kolat'ın ilçe teşkilatı adaylık seçimlerinde hileler yapıldığı yönünde karar alarak, Kolat'ın seçildiği başkanlık seçimini iptal etmesinin yankıları sürüyor. Seçim usulsüzlüklerini ortaya çıkarak Şubat ayı sonunda gerçekleştirilen ve Kolat'ın Berlin Tempelhof-Schöneberg ilçe teşkilatı başkan adayı olarak gösterildiği seçimleri iptal ettiren SPD Friedenau İlçe Teşkilatı Başkanı Dr. Serge Embacher, “Seçimlerdeki gizlilik ilkesi ayaklar altına alındı. Seçim hilelerini vicdanımla bağdaştıramadığım için ortaya çıkardım.” dedi.

Cihan'a mülakat veren Embacher şöyle konuştu: “Dilek Kolat bakan olduğu için hükümet ortağı SPD olaya mesafeli duruyor. Senatonun yıpratılmaması gerekiyor. Tabii ki bu sorunu ben de görüyorum. Ancak bu durumda ya hükümet çıkarlarını dikkate alarak susacaktım, ya da parti içi demokrasi ilkesini ciddiye alacaktım. Bir siyaset bilimci olarak yıllarım demokrasinin güçlendirilmesi ile ilgili çalışmalarla geçti. Demokrasi alanında çalışan bir kişinin kendisiyle çelişmesi söz konusu olurdu suskun kaldığımda. Düşünün yıllarca bu mevzularda yazıp çiziyorsunuz, adaletten ve demokratik siyasi angajmanlardan bahsediyorsunuz ve şimdi kalkıp birileri ilçe başkanlığını yaptığınız bir seçimde bunun aksini yapıyor. Seçimlerdeki gizlilik ilkesi ayaklar altına alındı. Seçim hilelerini vicdanımla bağdaştıramadığım için bu usulsüzlükleri ortaya çıkardım. Amacım partiyi zayıflatmak değil. Bence aksine parti bu şekilde daha da güçlenir. Hakem Kurulu kararı SPD'yi güçlendirdi. İlgili karar demokratik prensiplerin ciddiye alındığını gösterdi.”

“KURBAĞA'YA, BATAKLIĞI KURUTAYIM MI DİYE SORULMAZ”

Kolat'ın yakın destekçisi olarak tanımladığı Orkan Özdemir tarafından seçimler esnasında kendileri tarafından ayarlanmış kişilere ‘şunları seçin' talimatı verildiğini, olayı fark eden kişiler arasında bulunan kendi eşinin de Özdemir'in uyarılması sonucunda aynı şahıs tarafından tehdit edildiğini savunan Embacher şöyle devam etti: “Seçimin yapıldığı anda ve sonrasında şahsıma şikâyetler iletildi. Yüzden fazla katılımcının olduğu bir ortamda delege seçimi yapıldı. Friedenau ilçe teşkilatı olarak 27 delege seçeceklerdi. Gizli bir seçim olması şartı vardı. Buna rağmen Özdemir'in ayarladığı belli olan kişilere açık olarak ‘bunu seçmelisin, şunu işaretle' talimatı verildi. Bu olayı gören şahitler yapılan usulsüzlükleri teyit etti. Seçimlerde gizlilik demokratik bir esastır, bunun kuralları bellidir. Buna rağmen mevcut ilke ayaklar altına alındı.”

Seçimleri etkilemek için gerçekleştirilen seçimin yapıldığı ilçeye toplu ikamet alımlarının da yapıldığını, hatta seçimde yer alan bir delegenin ev adresi olarak Kolat'ın büro çalışanının ev adresini verdiğini de belirten Embacher, usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasının ardından Dilek Kolat'ın da içinde bulunduğu parti yönetim kurulunun ortaya konulan belgeleri geri çevirdiğinin de altını çizdi. Embacher, “Kurbağa'ya, bataklığı kurutayım mı diye sorulmaz.” göndermesinde bulundu.

“PARTİ İÇİ DEMOKRASİ CİDDİYE ALINMALIDIR”

Şahsına yönelik düşmanlıkların artmasına rağmen desteğin de arttığını söyleyen Embacher, “Parti içi demokrasi tartışılmaz bir kaidedir, bu ilkenin ciddiye alınması şart.” dedi. Kolat'ın “hâlâ sessiz kalmasına” tepki gösteren Embacher, “Bakan olarak bu olay sonrası sorumluluk üstlenir mi, bu kendisinin bileceği bir iş. Ancak, ilçe teşkilatı başkanı olarak mutlaka bir sorumluluk üstlenmelidir. Kendisi ya yeni bir başlangıç için bir teklifte bulunur, ya da istifa eder.” dedi. Embacher, yeni seçim tarihinin henüz belirlenmediğini sözlerine ekledi. 

Yorumlar