Vav harfine dikkat! Dinden çıkabilirsiniz!

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Bursa Ulu Camii'nde yer alan "Vav" harfi dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Vav harfine dikkat! Dinden çıkabilirsiniz!

Bursa'da Sultan Yıldırım Beyazıt vasıtası ile yaptırılan mimarisi, ahşap işçiliği ve içindeki ova sanatları bakımından mühim yapıtlar içerisinde yer saha takribî 600 yıllık geçmişe sahip Ulu Camii'nde bulunan hat sanatıyla yazılmış, tezhiple süslenmiş ''Vav'' harfi, kamu içerisinde en çok çok adlandırılan yapıt şekilde dikkati çekiyor. 

Arapça ''Vav'' harfinin ucunda lale motifi yer alırken, Cami içerisinde en adlandırılan vav harfi ise mihrap ve minberin sağ kısmında yer saha duvarda asılı manzara içindeki vav harfi... Buradaki vav harfinin derhal önünde Hızır Aleyhisselam'ın namaz kıldığı hatta bu vav harfini yazdığı rivayeti ise vatandaşları vav harfine karşı namaz kılmaya (secde etmeye), dilekte bulunarak minik parçalar koparmaya, elle dokunmaya ve bilhassa bayanların başörtüsünü harfe sürmesi bu şeklinde dinimize aksi azalan uygulamalara itiyor. 

Konuyu kati bir dille "şirk koşma" şekilde nitelendiren ve bilhassa bayanların yaptıklarına dikkat çeken Ulu Camii Baş İmamı Tahsin Karanfil, Müslümanları uyarıyor ve şöyle konuşuyor:

"Vav harfi Türk İslam kamu sanatında çok çok mühim noktayı bulunan bir obje ve çizimdir. Her hattatın bu güzellikle çizemeyeceği bir harf bulunduğu için her süre ön plana çıkmıştır. Hele ki buradaki vav harfine bir mana yüklemek abesle iştigaldir. Ulu Cami'nin her vasıtası ile vav harfi gözünüze çarpar lakin en önemlisi buradakidir ve bunu Hızır Aleyhisselam yazmış, çizmiş, önünde namaz kılmış halinde muhtelif rivayetler vardır. Hızır Aleyhisselam namaz kılmış ve hatta geliyor olabilir. Ama namaz kıldığı yer bu nokta değildir. 'Ben illa burada vav harfinin önünde namaz kılacağım' diye diretme sonrası vav harfine secde manası çıkarsa bireyler şirke girer. Hele kadınlarımızın vav harfinin önünde namaz kılıp çıkmayı istek etmeleri çok çok hata bir şeydir. Secde edilecek tek makam bulunmaktadır o da Allah'ın huzurudur. Vav harfinin önünde secde edilmez."

Öte yandan bu hatayı bilhassa bayanların yapması sonrası ise vav harfi önüne "Kadınların burada namaz kılması ve dua etmesi caiz değildir" yazısı asılmış.

 

Samet Tunçer/

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar