Vali Kıraç: İstihdamı artırıcı girişimlerin sayısını artırmak gerekiyor

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, istihdamı artırıcı, tarım ve sanayi entegrasyonuna katkıda bulunacak girişimlerin sayısını artırmak gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Vali Kıraç: İstihdamı artırıcı girişimlerin sayısını artırmak gerekiyor

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, istihdamı artırıcı, tarım ve sanayi entegrasyonuna katkıda bulunacak girişimlerin sayısını artırmak gerektiğini söyledi. Vali Kıraç, “Günümüz küresel dünyasında, sadece üretmek yeterli değildir. Aynı zamanda üretilen ürünün en iyi şekilde tanıtılması ve hedef pazarlara kolay ulaştırılması gerekir.” dedi.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'nın açılış töreninde konuşan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, teknolojik ilerlemeyle birlikte dünyanın köklü bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, “Toplumların refahına katkıda bulunan bu değişimin sonucu olarak dünya nüfusu hızla artmaktadır. Dolayısıyla, tarım ve güvenli gıda arzının önümüzdeki dönemde dünya gündeminin en ön sırasında yer alacağını tahmin etmek hiç de zor değildir. Son yıllarda ülkemizde tarım sektörü göreceli olarak kârlı bir sektör haline gelmiştir. Diyarbakır, tarım ve hayvancılık açısından stratejik bir konumda yer almaktadır. Buğday ilk kez Diyarbakır’ın da içinde yer aldığı Yukarı Mezopotamya’da evcilleştirilmiştir. Bu bölge, birçok tarımsal ürünün gen merkezidir.” diye konuştu.

GAP’ın getirdiği ivme ile birlikte Diyarbakır, tarımsal ürünler açısından daha rekabetçi ve verimli bir yapıya dönüştüğünü anlatan Kıraç, şunları söyledi: “Diyarbakır, Şanlıurfa’dan sonra, GAP sulama hedefi içinde en büyük paya sahip ildir. Sulama projelerinin tamamlanmasıyla, bugün sulanan alanların yaklaşık 4 kat ve ürün verimliliğinin yaklaşık üç kat artması beklenmektedir. Tarımsal üretimin artması ve sanayinin gelişmesiyle birlikte, Diyarbakır, yakın coğrafyasındaki Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Bölgesinin ‘tarıma dayalı ihracat merkezi’ olabilir. Sulama alanındaki bu gelişmeler, bölgedeki istihdama da önemli katkılar sağlayacaktır. Diyarbakır konumu ve kadim geçmişinin farkında olarak tarım alanında önemli bir misyon üstlenmiştir. Önümüzdeki dönemde istihdamı artırıcı, tarım ve sanayi entegrasyonuna katkıda bulunacak girişimlerin sayısını artırmak gerekmektedir. Bu alanlarda, gerek girişimcilerimiz ve gerekse yerli ve yabancı yatırımcılarımız için çok önemli yatırım fırsatlarının bulunduğunu belirtmeliyim. Yeni teşvik sisteminde 6. Bölgede yer alarak büyük bir avantaj yakalayan Diyarbakır, tarım ve tarıma dayalı özel sektör yatırımları için önemli bir ‘cazibe merkezi’ konumuna gelmiştir.” CİHAN

Yorumlar