Üniversiteler öğretmenleri dil eğitimine yeterince hazırlamıyor

Almanya’da öğretmenler dil eğitimine yeterince hazırlanmıyor. Mercator Dil Destekleme Enstitüsü’nün Almanya çapında yaptığı bir araştırmaya göre, Almanca öğretmenliği bölümlerinin yalnızca yüzde 50’sinde dil destekleme ve ikinci dil olarak Almanca dersle.

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteler öğretmenleri dil eğitimine yeterince hazırlamıyor

Almanya’da öğretmenler dil eğitimine yeterince hazırlanmıyor. Mercator Dil Destekleme Enstitüsü’nün Almanya çapında yaptığı bir araştırmaya göre, Almanca öğretmenliği bölümlerinin yalnızca yüzde 50’sinde dil destekleme ve ikinci dil olarak Almanca dersleri zorunlu ders olarak müfredatta yer alıyor. Diğer derslerde ise dil destekleme ve ikinci dil olarak Almancaya yüzde 40 oranında yer veriliyor. Ancak uzmanlar oranın düşük olmasına rağmen bazı derslerde olumlu bir gelişmeye rastlandığını belirtiyorlar.

Bu bağlamda zorunlu olmasa da ders planına dil destekleme ve ikinci dil olarak Almancayı ana okul öğretmenleri için seçmeli ders olarak dâhil eden üniversitelerin oranı yüzde 69 olarak belirlendi. Araştırmayı yapan kurumun yöneticilerinden Prof. Dr. Michael Becker-Mrotzek, “Yüksekokullar toplumun çeşitliliği ve farklılığından dersler çıkardılar ve bu alandaki faaliyetlerini genişlettiler. Ancak bu gelişme tek tük derslerde sınırlı kalmamalı. Dil eğitimi aralıksız ehemmiyetli bir rol oynuyor.” diye konuştu.

Aynı kurumun daha önce yaptığı bir araştırmada da birçok öğretmenin kendisini farklı dil, sosyal ve kültürel kökenlerle meşgul olmaya yeterince hazır hissetmediği ortaya çıkmıştı. Almanya’da öğrencilerin üçte biri Mikrozensus araştırmasının verilerine göre yabancı bir kökene sahip. Almanca bilmeden okullara kayıt olanların sayısı ise yıl geçtikçe artıyor. Buna binaen 2012 yılında yapılan PİSA araştırmasında öğrencilerin yüzde 14,5’inin yeterince okuma kabiliyeti bulunmadığı ortaya çıkmıştı. CİHAN

Yorumlar