Tinercilerin meskeni tekel binasının ek binaları yıkılıyor

Tinercilerin mekanı haline gelen tarihi Van Tekel binasının ek binaları yıktırılıyor. Yıkım çalışmalarını sevinçle karşılayan çarşı esnafı, binayı kendisine mesken eden tinercilerin bundan sonra kendilerini, işyerlerini ve sokak sakinlerini...

Google Haberlere Abone ol
Tinercilerin meskeni tekel binasının ek binaları yıkılıyor

Tinercilerin mekanı haline gelen tarihi Van Tekel binasının ek binaları yıktırılıyor. Yıkım çalışmalarını sevinçle karşılayan çarşı esnafı, binayı kendisine mesken eden tinercilerin bundan sonra kendilerini, işyerlerini ve sokak sakinlerini rahatsız edeceklerine dikkat çekip yetkililerden güvenlik önlemi almalarını istedi.

Önceki gün yıkımına başlanan binanın yıkımı cadde üzerindeki esnaf ve vatandaşları mutlu etti. Binanın sadece cadde üzerindeki tarihi bölüme dokunulmayacağı kalan bölümlerin yıkılacağı öğrenildi. Tarihi yapı ile ilgili nasıl bir yaptırım uygulanacağı ise henüz bilinmiyor.

Yıkımı gerçekleştiren işçiler yıkıma başlarken binayı kendilerine mesken olarak kullananlardan dolayı bir gün geç başlamak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Binanın yıkılmasına çok sevindiğini belirten binanın yakınındaki esnaflardan YYÜ İş Merkezi Yöneticisi Şerif Ulutaş yıkımın yapılmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Ulutaş, "Buranın temizlenmesi daha doğrusu bu şekilde yıkılması biz esnaflar açısından çok önemli bir adım oldu. Ancak biz buranın sadece yıkılıp boş bırakılmasını da istemiyoruz. Hemen bu yıkılan alanın önünde tarihi eser bir Tekel binası bulunmaktadır. O tarihi eser bina ile bu yeni yıkılan ve boşalan bölgenin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Yıkım kararına çevre esnafı, sakinleri ve buradan geçen insanlara kadar herkes mutlu oldu." dedi.

Tarihi binanın yanında 40 yıldır esnaflık yaptığını belirten Hüsamettin Şevli adlı vatandaş ise yıkımın güzel olduğunu ancak bundan sonra atılması gereken adımların olduğu belirtti. Yıkımdan sonra gençlerin parklara ve yakın iş merkezlerine gireceğini belirten Şevli, "Tarihi Tekel binamız tam anlamıyla bir tarihi eser olarak günümüze kadar gelen bir binadır. Ben yaklaşık 40 yıldır bu bölge de esnaflık yapıyorum. Ancak son 2-3 yıl içerisinde bu bina ve çevresi inanılmaz bir çöplüğe, bir bataklığa battı. Bu bina ve bu bölge artık çocukların ve gençlerin kirli bir yuvası haline geldi. Bizde diğer esnaf arkadaşlarımız gibi burası için defalarca başvurularda bulunduk ancak her hangi bir sonuç alamadık." diye konuştu.

Binanın yıkılmasından sonra ne gibi sorunlar yaşayacaklarını tam olarak bilemediklerini belirten Şevli, “Çünkü bu binaya sığınan, bu binada uyuşturucu kullanan o gençler bu sefer akşam saatlerinde bu parkta ya da buradaki iş merkezlerinde yatacaklar. Bizim binamızda güvenlik görevlisi var. Ancak bu park için yetkili kişilerin güvenlik görevlisi göndermelerini istiyoruz. Özellikle de belediyeden bunu istiyoruz. Böyle bir önlem alınmadığı zaman bu sefer artık parkı kullanmaya başlayacaklar. Bu parkta sadece sabah saatlerinde değil akşam saatlerinde de aileler ile doluyor. Bu yüzden yıkımın bitiminden hemen sonra bunun için de önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Ama az önce belirttiğim gibi böyle bir yerin yıkılması çok iyi oldu." ifadelerini kullandı.

Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Haşim Ölmez ise tarihi tekel binasının yaklaşık iki yıl önce Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldığını, binanın satılıp veya satılmadığı konusunda herhangi bir bilgilerinin olmadığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar