Tarlaları dolu vurdu, üretici ilgisizlikten şikayetçi

Mayıs ayı sonlarında etkili olan sağanak yağış ve dolu, tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Bursa’da ovada üretilen şeftali, deveci armudu ve kirazda yüzde 100’lere varan zayiat meydana geldi. Şimdiye kadar kimsenin gelip hallerini sormamasından...

Google Haberlere Abone ol
Tarlaları dolu vurdu, üretici ilgisizlikten şikayetçi

Mayıs ayı sonlarında etkili olan sağanak yağış ve dolu, tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Bursa’da ovada üretilen şeftali, deveci armudu ve kirazda yüzde 100’lere varan zayiat meydana geldi. Şimdiye kadar kimsenin gelip hallerini sormamasından şikayet eden üreticiler, şehrin büyük bir bölümünün afet kapsamına alınarak kendilerine acil yardım yapılmasını istiyor.

Osmangazi’de Yunuseli, Çukurca, Çeltikçi, Demirtaş, İsmetiye, Seçköy, Selçukgazi ve Avdancık doludan etkilendi. Nilüfer’de ise Fadıllı ve Gölyazı köyleri doludan en fazla etkilenen köyler oldu. Osmangazi Ziraat Odası Başkanvekili Hakan Ekim, 15 köyün çok zor durumda olduğunu dile getirdi. Ekim, şu bilgileri verdi: “Bölgesel etkilenen yerler de var. Genelde yetişmiş kirazlarda, armut, şeftali gibi hemen her ürünü vurdu, ekili sebzeleri de vurdu. Dolu bir günde üç sefer etkili oldu. Saat 13, 15 ve 18.00 saatlerinde görüldü. Her yağışta da ayrı bölgeleri vurdu. En son dolu dalgası Nilüfer ve Aksungur köyü civarını vurdu. Bursa’nın afet kapsamına alınmasını bekliyoruz. İlçe tarım müdürlüğü yetkilileri ile görüştük, kaymakamla görüşmüşler. Hasar tespiti yapılacak ardından da ihtiyaç olan yerlerin afet kapsamına alınması sağlanacak. Biz bunu bekliyoruz.”

ERSOY YILMAZ: DEVECİ ARMUDU BAHÇELERİ YÜZDE 100 HASAR GÖRDÜ

Çukurca köyünde deveci armudu üretimi yapan Ersoy Yılmaz, bahçesinin tamamen yok olduğunu ifade etti. Bölgedeki bahçelerin yüzde 100 zarar gördüğünü vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: “Bazı bahçelerde yüzde 50 civarında ama yüzde 50’nin altında hasar gören yer yok. Çoğu yerde yüzde 100. Ben buradan yılda 40 ton civarı deveci armudu alıyordum ama bu sene hiç olmayacak. İşin kötü tarafı Tarsim’e sigortalattık ama şöyle bir sıkıntı var: Deveci armudu hasadı ekim ayında olan bir meyve. Hasar tespitini hasattan bir ay önce gelip yapıyorlar. Prosedür böyleymiş. Ağacın bakımını yapın diyorlar. Ama benim şu an patlak olan yara almış armutları ağacın üzerinde tutmam mümkün değil. Ayrı bir zarar. Hastalık olacak, ateş yanığı virüsü tehlikesi var. Yani giden meyve gitmiş zaten, bir de bunları dalında tutarsak ağaç gidecek. Çünkü ağacın üzerinde her zaman mantar ve virüs çeken bir meyve olacak.”

“3 GÜNDÜR GELEN GİDEN, NE HALDESİNİZ DİYEN YOK”

Devletin kendilerine sahip çıkmasını isteyen Yılmaz, “Destek bekliyoruz ama 3 gün oldu daha gelen giden yok, Geçmiş olsun diyen yok. Ne haldesiniz diyen de yok. Bir de çiftçi kayıt sistemine hisseli yerler girmiyor. Sigorta da yaptıramıyoruz bunlara. Bu bahçeler için bir talebimiz de olamıyor.” diye konuştu.

YILMAZ: EKSPER HASADA BİR AY KALA GELECEK, BEKLEYEMEYİZ

Çukurca’da üreticilerden Ersel Yılmaz ise zararın yüzde 90’lar civarında olduğunu belirtti. Kendi bahçelerinde hasarın yüzde 50 seviyesinde olduğunu belirterek, “Şu an burada hasarsız bahçe yok. Ben 60 ton civarında mal yapıyordu şimdi mümkün değil. Hisseli yerlerde sigorta yaptıramayan insanlar var, onlar ne yapacak. Hasarlı bahçelerimizde sigorta olsa bile eksper hasada yakın gelip onları görmek istiyor. Ama biz o tarihe kadar bu meyveleri ağaçta tutamayız. Ne yapacağımızı şaşırdık.” ifadelerini kullandı.

ÖNCÜL: İLK ÜRÜNLER YÜZDE 100 GİTTİ

Kiraz üreticisi Yusuf Öncül de yaşadığı sıkıntıyı şöyle ifade etti: “Nisan yağmurları yağmadı, tam kirazlar olunca yağmurlar başladı ve durmadı. Çok hasar verdi. Yüzde 50’nin üzerinde hasar var. Zaten ilk ürünler hiç olmadı, toplamadık, sonraki gelenler de yüzde 50 hasar var. Ötekiler yüzde 100 gitti zaten. Artık devlet bir destek verirse verir, yoksa yapacak bir şey yok.” CİHAN

Yorumlar