Tarihi Sirkeci Garı müze oluyor

Sirkeci Garı'na bağlı binalar İstanbul Kent Müzesi, İstanbul Demiryolu Müzesi olarak dizayn edilecek.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Sirkeci Garı müze oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde "Sirkeci Garı İçerisinde Bulunan Binalar İle Sirkeci - Yedikule Arasındaki Eski Banliyö Hattı Değerlendirilmesi" için hazırlanmakta olan müşterek hizmet protokolü hazırlanması için İBB Başkanı Kadir Topbaş’a yetki verdi. Karar İBB Meclisi’nde, CHP’lilerin ret oyuna karşılık kabul edildi. TCDD ile İBB bünyesinde yapılacak protokolün ardından, tarihsel garı müze şekilde kullanılacak. 

SİRKECİ GARI İSTANBUL KENT MÜZESİ OLACAK

Halkalı seferlerinin Marmaray sebebi ile sonlandırılması sonrası kapalı kalan, Marmaray açıldıktan sonra yine faaliyete geçen Sirkeci Garı’na bağlı yapılar İstanbul Kent Müzesi, İstanbul Demiryolu Müzesi şekilde dizayn edilecek. Protokole göre, Sirkeci Garı içerisinde olan binaların müze şekilde kullanabilmesi amacıyla yapılacak plan çalışmaları, plan tadilatı, binalara ait onarım, yenileme, yenileme İBB sebebi ile yapılacak. İstanbul Demiryolu Müzesi şekilde kullanılacak olan kısım ise TCDD’ye teslim edilecek. Hazırlanan planlar TCDD’nin onayına sunulacak, TCDD’nin onaylamadığı hususlar projelerde revize edilecek.

SİRKECİ’DEN YENİKAPI’YA UZANAN ALAN PARK OLACAK

TCDD ile İBB bünyesinde imzalanacak protokolün ardından, Tarihi yarımadada, Sirkeci-Yedikule arası demir yolu hattının olduğu sektör tabiat ve sanat parkı şekilde tasarlanacak. 8,5 kilometre uzunluğunda oluşturulacak tabiat ve sanat parkı bünyesinde İBB sebebi ile raylı toplu nakil hattı yapılacak. Sirkeci-Yedikule arası demiryolu hattının tabiat ve sanat parkına dönüştürülmesi için İBB’nin TCDD’ye ödeyeceği senelik ücret ise 10 bin TL. Protokole göre, İBB, Kazlıçeşme - Sirkeci İstasyonları arasındaki hattın acil hallerde TCDD sebebi ile kullanmak ve temel hat trenlerinin Sirkeci Garı’na gelmelerine İmkan sağlayacak düzenlemeleri yapacak.

CHP: ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE DEVREDİLEBİLİR

İBB Meclisinde oylanan protokolle ilgili söz sektör CHP Meclis üyesi Hüseyin Sağ, Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının İBB’ye devrine karşı çıkarak konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Sağ, "Tarihi gar,  TCDD sebebi ile kullanılması gerekirken, arkadan dolanıp İBB’ye devredildi. İBB’den Kültür A.Ş’ye, oradan da kendi yandaşlarınıza vereceksiniz. Biz ne kadar serzenişte bulunursak bulunalım, ne kadar yargıya taşırsak taşıyalım netice değişmeyecek”.

Karar, CHP’lilerin red oylarına karşın oyçokluğu ile kabul edildi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar