Sumbaslı çiftçilerin mahsulleri susuzluktan kurudu

Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Küçükçınar, Köseli, Yazıboyu köylüleri, Sumbas Sulama Birliği'nin adaletsiz su dağıtımı yapmasından dolayı mahsullerinin kuruduğunu iddia etti.Üç köyde bulunan yaklaşık 30 bin dönümlük tarım...

Google Haberlere Abone ol
Sumbaslı çiftçilerin mahsulleri susuzluktan kurudu

Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Küçükçınar, Köseli, Yazıboyu köylüleri, Sumbas Sulama Birliği'nin adaletsiz su dağıtımı yapmasından dolayı mahsullerinin kuruduğunu iddia etti.

Üç köyde bulunan yaklaşık 30 bin dönümlük tarım arazisinin yeterli sulanamadığını ve bu yüzden çoğu köylünün verim alamadığının, verim alanların ise normalin ancak yarısı kadarını alabileceğini belirten Köseli Köyü Muhtarı Ali Gödeoğlu, ''Kaymakamlıkta toplandık Sumbas Sulama Birliği Başkanı Efendi Dilcioğlu ben suyu versem de vermesem de bu su parasını alırım dedi. Su hala köyümüze gelmedi. Bütün çiftçi arkadaşların veriminde yüzde 40, yüzde 50 oranında zararı olacağını ben ve tüm köylü vatandaşlar görmekteyiz.'' dedi.

Küçükçınar köyünde karpuz yetiştiriciliği yapan Metin Şişman, ''Su istiyorum su vermiyorlar karpuzlarım tarlada yanıyor. Karpuz su ile yetişen bir meyvedir karpuzlarım gazel olup gidiyor. Mağduriyetim çok büyük." dedi. Su hakkını adaletsiz dağıtıldığı için mağduriyetlerin oluştuğunu söyleyen Sudi Gönen (46) '' Herkesin bu haktan yararlanmasını istiyoruz. Zenginler, hatırlı, paralı kişiler suyu en ücra köşelere kadar götürülebiliyorken biz şuan sulanabilecek yerleri bile sulayamıyoruz.'' dedi. Mısırını sulamak için gece yarılarından sabah ezanına kadar beklediği halde suyun gelmediğini söyleyen Narime Kocatürk (74) "Suyumuzu verin kurban olayım elinizi ayağınızı öpeyim suyumuzu verin. Çocuğunuza kurban olayım kalp hastasıyım, sinir hastasıyım 15 gündür hastanede kaldım yeni geldim. Ne olursunuz suyumuzu verin." ifadelerini kullandı.

Köylülerin bütün bu iddialarına karşılık Sumbas Sulama Birliği Başkanı Efendi Dilcioğlu, ''2013-2014 yılları içerisinde Adana 6. DSİ Müdürlüğünden tüm köylere ve çiftçilere duyuru yapıldı. 2014 yılı içerisinde hiçbir suretle su verilmeyeceği tarlalarını eken çiftçilerin mahsullerini sulayamayacakları tüm köylülere tebliğ edildi. Ben birkaç arkadaşımla birlikte, Adana 6. DSİ Müdürlüğüne giderek ekilen mahsulün araya gitmemesini, az da olsa bizlere su verilmesini istedim. Bana 'sen bu sudan vazgeç köylüler seni çok zor duruma düşürürler' diye ikazlarda bulunmalarına rağmen vazgeçmedim. Yalvar yakar su bize verildi. Ben bütün köy muhtarları ve köyün ileri gelenlerini toplayarak sizlere tarlalarınızı ikişer kere sulama hakkı vereceğim ama benim şartlarıma uymak kaydıyla dedim. Herkes orada rıza gösterdi razıyız bizim suyumuzu ver dediler. Biz çiftçilerimize iyi niyetle yaklaştık ama çiftçilerimiz bize iyi niyetli yaklaşmadılar. Her arkamızı dönmemizde suyumuzu çaldılar, gasp ettiler. Adana DSİ Müdürlüğü tarafından verilen 6 milyon metre küp su köylülerimize yetmedi. Bizimde burada tam olarak başarılı olduğumuza inanmıyorum ama bizde Sumbas Sulama Birliği olarak elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik. Su ihtiyacını karşılama konusunda dört vatandaşımızın tarlaları haricinde birinci sınıf başarılı olduğumuzu söyleyebilirim.’’ diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar