Sivas'ın Meşhur Madımakı Tezgahta Yerini Aldı

Sivas’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan madımak tezgâhlardaki yerini aldı. Besin değeri oldukça yüksek olan madımak bitkisinin toplanması ise oldukça meşakkatli.

Google Haberlere Abone ol
Sivas'ın Meşhur Madımakı Tezgahta Yerini Aldı



Baharla birlikte toplanarak tezgâhlara sunulan Madımak, taze bir şekilde tüketilebildiği gibi kurutularak veya konservesi yapılarak kışında yenilebiliyor. Kilosu 5 TL’den satışa sunulan madımak bitkisi yeni çıktığı için fazla ilgi görmüyor ancak, ileri ki günlerde ilgi görmesi bekleniyor.

Perakende sebze halinde çevresinde madımak satan Nevzat Doğancık, köylerde kadınlar tarafından toplanan madımak bitkisinin yeni çıkması nedeniyle satışlarının henüz istenilen oranda olmadığını söyledi. 10 yıldır madımak sattığını anlatan Doğancık, köylerden toplanan madımağın geçen yıllara oranla satışında ciddi düşüş yaşandığını belirterek, “Bitki taze tüketildiği gibi kış için kurutularak ya da konservesi yapılarak saklanıyor. Tezgâhlara yeni düştü ancak pek rağbet yok.” diye konuştu.

Sebze ve Perakende Hali’nde satılan madımağın köylü kadınlar için bir gelir kaynağı olduğunu da kaydeden Doğancık, besin değeri oldukça yüksek olan madımağın toplanma işleminin çok güç olduğunu vurguladı. Doğancık, bir kadının haftada yaklaşık 40 kilo madımak toplayabileceğini belirterek, “Bitki tezgâhlara yeni çıktığı için satış az olsa da önümüzdeki günlerde alıcısı çoğalacaktır. Şuanda kilosu 5 liradan satılan madımak, önümüzdeki günlerde ucuzlayabilir.” dedi.

Yorumlar