Seyit Battal Gazi Külliyesi'ne büyük saygısızlık

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyit Battal Gazi Külliyesi'nin kapılarının kilitli olması nedeniyle ziyaretçiler, türbeyi görmeden geri dönmek zorunda kalıyor. Külliyenin arka tarafında bulunan Ümmühan Hatun'un türbesinin bulunduğu...

Google Haberlere Abone ol
Seyit Battal Gazi Külliyesi'ne büyük saygısızlık

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyit Battal Gazi Külliyesi'nin kapılarının kilitli olması nedeniyle ziyaretçiler, türbeyi görmeden geri dönmek zorunda kalıyor. Külliyenin arka tarafında bulunan Ümmühan Hatun'un türbesinin bulunduğu bölüm ise görenlerin içini burkuyor. Elektrik tesisatının bulunmadığı bölüm adeta güvercin ve kuşların barınağı haline gelmiş durumda. Uzun bir süredir bakımsız kalan bölüm; güvercin pisliği, sigara izmaritleri ve kuş tüyleriyle dolu. Bu içler acısı ortamı gören gören vatandaşlar, duruma büyük tepki gösteriyor.

    Seyitgazi ilçesinde (1207-1208) yılları arasında Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan Seyit Battal Gazi Türbe ve Külliyesi'ni ziyarete gelen vatandaşlar, türbenin bulunduğu bölüme kapıların kilitli olmasından dolayı giremiyor. Selçuklu ve Osmanlı mimarisini barındıran külliyeyi görmek için şehir dışından gelen vatandaşlar, türbe kapısını kilitli görünce hayretler içerisinde kalıyor. Külliyede görevlileri bulamayan ziyaretçiler, kilitli kapının dibinde taş üzerine serilen seccadede namazını kılıp dua ediyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, Seyit Battal Gazi'nin türbesini göremeden geri dönmenin burukluğunu yaşıyor. Vatandaşlar, külliyenin bakım ve temizliğinin yapılması için yetkilileri göreve çağırıyor.

    Külliyenin arka tarafında bulunan ve Anadolu Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev'in eşi Ümmühan Hatun'un türbesinin bulunduğu bölümün durumu ise içler acısı. Seyit Battal Gazi'nin mezarını buldurup (1207-1208) yıllarında şimdiki cami ve Seyit Battal Gazi'nin türbesini yaptıran Ümmühan Hatun'un türbesinin bulunduğu odanın elektriği bile yok. Türbe ziyareti için içeriye giren vatandaşlar, dualarını karanlıkta etmek zorunda kalıyor. Türbenin kapısı Seyit Battal Gazi Türbesi'nin aksine açık ve tamamıyla korumasız bırakılmış durumda. Çilehane odalarının duvarlarına sorumsuz vatandaşlar tarafından isim ve ziyarete geliş tarihleri yazılmış.

    Külliyeyi ziyarete gelen vatandaşlar, ecdadın mirasına yapılan saygısızlık karşısında hayretlerini gizleyemiyor. İstanbul'dan Battal Gazi Külliyesi'ni ziyarete gelen Erdal İnce isimli vatandaş, gördükleri karşısında çok üzüldüğünü belirtiyor. "Çok merak ediyordum ilk defa geldim. Ama üzülerek ifade edeyim çok sükutu hayale uğradım." diyen İnce, "Mesainin olduğu bir günde mesai saatinde içerisinde geldiğimiz halde hiçbir görevlinin burada olmadığını gördüm. Namazımızı taş zemin üzerinde dışarıda kılmak zorunda kaldık. Türbeyi de şuanda görmeden İstanbul'a geri dönüyorum. Şuanda arkamda bulunan bölümde de Alaeddin Keykubat'ın annesi Ümmühan Sultan'ın türbesi bulunuyor. İçler acısı bir durumda. Tamamen açık savunmasız bir şekilde, üzerinde sadece bir örtü var ve sanki buraya yıllarca kimse uğramamış gibi her tarafı kuş pislikleriyle dolmuş. Ben ecdadımız adına çok üzüldüm." diye konuştu.

    VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: KÜLLİYE İŞLETME İŞİ İHALE AŞAMASINDA

    

    Vakıflar Genel Müdürlüğü Kütahya Bölge Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili, "Seyit Battal Gazi Külliyesi'ne her sene 100 bine yakın ziyaretçi geliyor. Biz burayla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türbeyi bir derneğe veya bir vakıfa devretmek istiyoruz. Ama burayı devralan kurum burayı iyi bir şekilde ihya etmeli, temizliğinin yapılması ve sürekli açık tutulması gerekiyor. Bunu en iyi yapacak kuruma vermek için uğraşıyoruz. Ümmühan Hatun Türbesi için de çalışmalarımız sürüyor. Türbenin elektrik sistemini ve temizlik işlerini acilen yapmak için ihale aşamasındayız. İhalemiz bitince çalışmaları hızlı bir şekilde yapacağız." açıklamasında bulundu. CİHAN

Yorumlar