Şeker: IELTS sınavlarının denkliği neden kaldırıldı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) uluslararası geçerliliği olan IELTS sınavlarının denkliğini kaldırması soru önergesine konu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Şeker: IELTS sınavlarının denkliği neden kaldırıldı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) uluslararası geçerliliği olan IELTS sınavlarının denkliğini kaldırması soru önergesine konu oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, ÖSYM’nin on binlerce kişinin mağduriyetine neden olduğunu söyledi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP Milletvekili Şeker, ÖSYM’nin yabancı dil eşdeğerliklerini belirleme yetkisinin bulunduğunu hatırlatarak “Ancak, bunun sınırsız bir yetki olduğunu varsayan ÖSYM, 14 Şubat 2014 tarihli duyurusu ile uluslararası geçerliliği olan IELTS sınavlarının denkliğini kaldırmıştır.” dedi. ÖSYM’nin bu kararı alırken, Yabancı Dil Sınavı (YDS) başvuru süresinin karardan 2 gün önce sona erdiğini dikkate almadığını belirten Şeker, IELTS’e gireceği için YDS’ye başvurmayan binlerce kişinin sonbahar dönemine kadar akademik ya da mesleki planlarını aylarca ertelemek zorunda kalacağını belirtti.

    IELTS hazırlık kursları sayesinde istihdam olanağı yakalayanların da işsiz kalacaklarını kaydeden Şeker, kararın yarattığı ve yaratacağı mağduriyetlere dikkat çeken şu sorularının yanıtlanmasını istedi: ÖSYM’nin üniversiteler, işverenler, göçmenlik kurumu gibi dünya çapında 7 binden fazla kurum tarafından kabul edilen IELTS sınavlarının denkliğini iptal etmesinin gerekçesi nedir? ÖSYM IELTS eşdeğerliliğini kaldırırken, YDS müracaat süresinin karardan iki gün önce sona erdiğini, dolayısıyla örneğin Temmuz ayında yabancı dil şartı arayan bir pozisyona atanmak isteyenlerin ya da Nisan ayında TUS sınavına girecek tıp mezunlarının mağdur olacaklarını göz önünde bulundurmuş mudur? ÖSYM’nin IELTS sınav denkliğini kaldırmasında, bazı sınav merkezlerinde IELTS sınav sorularının sızdırılmasına, kopya çekilmesine ilişkin iddiaların etkili olduğu doğru mudur? Doğru ise bu iddiaların gerçekliği konusunda ÖSYM tarafından açılan bir inceleme/soruşturma var mıdır? Sonuçları nelerdir?Bünyesinde gerçekleştirdiği ve kopya, soruların sızdırılması, daha önce çıkmış soruların sorulması gibi skandalların ortaya çıktığı sınavları iptal etmeyen ÖSYM’nin IELTS sınavlarını soruların sızdırılması, kopya çekilmesi gibi gerekçelerle kaldırması mantıklı mıdır? IELTS sınavlarının denkliğinin kaldırılmasında ÖSYM tarafından yapılan YDS’ye başvuru sayısını artırma hesabının yattığına ilişkin iddialar doğru mudur? YDS başvuru sürecinin bitmesinden iki gün sonra denkliği kaldırılan IELTS sınavlarına ilişkin karardaki sebep her ne olursa olsun ciddi zaman, emek ve para harcayarak bu sınava hazırlanan binlerce gencimizin mağduriyetini giderme konusunda planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?” CİHAN

Yorumlar