Schneider: İsme göre işe alan şirketler ayrımcılık yapıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Bakanı Guntram Schneider, uyumun göçmenlerin asimile olmaları anlamına gelmediğini aksine uyumun sorunları rasyonel bir şekilde çözmek olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Schneider: İsme göre işe alan şirketler ayrımcılık yapıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum Bakanı Guntram Schneider, uyumun göçmenlerin asimile olmaları anlamına gelmediğini aksine uyumun sorunları rasyonel bir şekilde çözmek olduğunu söyledi. IG Metall Sendikası’nın düzenlediği konferansta konuşan Schneider “Uyum, her şeyden evvel bir şans eşitliği ve katılım meselesidir.” dedi.

Göçmenlerin Alman olmayan isimleri dolayısıyla iş ve çıraklık eğitimi başvurularında dezavantajlı duruma düştüğünün tespit edilmesinden bu yana ayrımcılık konusu Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) gündemden düşmüyor. IG Metall Sendikası’nın düzenlediği 10. Federal Göç Konferansı’nda konuşan KRV Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ‘Demokrasiyi yaşamak-IG Metall ile hüsnü kabul kültürünü şekillendirmek’ sloganıyla gerçekleştirilen konferansta Schneider, uyumun göçmenlerin asimile olmaları anlamına gelmediğini, aksine uyumun sorunları rasyonel bir şekilde çözmek olduğunu söyledi. Schneider, “Uyum, her şeyden evvel bir şans eşitliği ve katılım meselesidir.” diyerek, gerçek hüsnü kabul kültürünün bu olduğunu vurguladı. Meslek için başvurularda ismin hala bir ayrımcılık faktörü olmasını haksızlık ve ayrımcılık olarak niteleyen Schneider, KRV’de her dört kişiden birinin göçmen olduğuna, bu oranın da 4,2 milyonluk bir nüfusa tekabül ettiğine dikkat çekti. Müracaatlarda isme göre muamele yapan şirketleri de ayrımcılık yapmakla suçlayan Uyum Bakanı, “Kalifiye eleman sıkıntısı yaşanan bir dönemde bu uygulama ayrıca akılsızlıktır.” diyerek tepki gösterdi.

EŞİTLİK ÖNÜNDE ENGEL OLMAYINCA UYUM OLUYOR

Kendisi de sendikacılıktan gelen Schneider, IG Metall’in bu konudaki çalışmalarından övgüyle söz etti. Etnik kökene ve pasaporta bakılmadan demokratik katılımın kurum içinde desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başka kurumlara da örnek olmasını istedi. ‘Kamuda daha fazla göçmen’ ve ‘anonim iş başvurusu’ projelerinin öneminine dikkat çeken bakan, bunların gençlerin meslek edinmelerini kolaylaştıracağını ifade etti.
IG Metall Yönetim Kurulu Başkanı Christiane Benner de, temel haklar çerçevesinde demokrasi ve çoğulculuk konusuna vurgu yaptı. Benner, “Dışlama, eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı en kuvvetli silahımız dayanışmadır.” dedi. Benner, hüsnü kabul için IG Metall’in üzerine düşeni yapacağının altını çizdi.

IG Metall Bölge Başkanı Knut Giesler ise opsiyon modelinin miadının dolduğuna değinerek lüzumsuz tüm sınırlamaların kaldırılmasını istedi. Giesler, “İşçi temsilcileri seçimi göstermiştir ki, eşitlik önünde engel olmayınca uyum oluyor.” diyerek hala engellerin var olduğuna dikkat çekti.

Sprockhövel’de devam eden konferansta en dikkat çeken ise bir resim sergisi oldu. ‘Toplumun renkleri’ isimli sergide fotoğraf sanatçısı İlker Maga’nın Türklerin Almanya’ya gelişi, Türkiye ve Almanya üzerine farklı bakış açılarını konu edinen çalışmaları ilgi gördü. 40 Alman şehrinden çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergi, 2-28 Nisan tarihleri arasında Sprockhövel IG Metall eğitim merkezinde sergilenecek. CİHAN

Yorumlar