Sarıgül: Bu seçim demokrasi tarihimize şaibeli bir seçim olarak geçecektir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül, oyların yeniden sayılması ile ilgili bir çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Sarıgül: Bu seçim demokrasi tarihimize şaibeli bir seçim olarak geçecektir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül, oyların yeniden sayılması ile ilgili bir çağrıda bulundu. Sarıgül, "Sonuç ne olursa olsun bu seçim demokrasi tarihimize şaibeli bir seçim olarak geçecektir. İstanbulluların sonuçları iç huzuruyla kabul etmesi için gelin, tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın. Seçimler üzerindeki şaibe ortadan kalksın." dedi.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda seçimlerden sonra ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı. Sarıgül, kamuoyu gözünde tüm Türkiye’de sandıklar şaibeli olduğunu söyledi. Sarıgül, “Buradan İstanbul’da önde görünen partiye bir çağrı yapmak istiyorum. İstanbulluların sonuçları iç huzuruyla kabul etmesi için gelin, tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın. Seçimler üzerindeki şaibe ortadan kalksın. Sonuç ne olursa olsun, bu seçim demokrasi tarihimize şaibeli bir seçim olarak geçecektir.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın gazete ve televizyonları arayarak kendisine doğrudan sansür uyguladığını belirten Sarıgül, “Kendisi her gün onlarca televizyonda saatlerce konuşurken, bizim canlı yayınlarımızı engelledi. Tek iletişim kanalımız olarak kalan sosyal medyayı yasakladı. Twitter ve Youtebe yasağıyla Türkiye’yi demokratik dünyadan kopardı.” diye konuştu.

Antidemokratik bir ortamda seçimlere girdiklerini belirten Sarıgül, şöyle devam etti: “Seçim gününden itibaren benzer şaibeler devam ediyor. Onlarca ilçede elektrikler kesildi. Oy torbaları ortada dolaştı. Bütün bunlara rağmen, binlerce partilimiz ve gönüllümüzle birlikte sandıkları korumak için mücadele etmeye devam ediyoruz. Sonuçta kazanabiliriz veya kaybedebiliriz. Sonuç ne olursa olsun bir tek oyun bile çalınması demokrasi adına kara bir lekedir. Ne yazık ki bütün bunlar dünyanın gözleri önünde oluyor. Seçim öncesinde uluslararası gözlemci talep etmemizin haklılığı ortaya çıkıyor. İktidar, yasaklarla girdiği bir seçimi demokrasi diye sunuyor. Oysa Türkiye’nin nasıl bir antidemokratik seçim yaşadığını tüm dünya kamuoyu görmüştür. Yurttaşlarımız bu oyunu görmüştür.”

Türkiye’nin siyasi ayak oyunlarına ve seçim hilelerine teslim edilmeyecek kadar değerli olduğunu söyleyen Sarıgül, “Ülkemize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Demokrasiye sahip çıkmaya devan edeceğiz. Özgürlüğe sahip çıkmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

SALICI, SEÇİMLERİNDEKİ ŞAİBENİN VARLIĞI İLE İLGİLİ ÖRNEKLER SUNDU

Oğuz Kaan Salıcı da İstanbul seçimlerindeki şaibenin varlığı ile ilgili bazı örnekler sundu. İstanbul’da bütün ıslak imzalı tutanakların bir sistemde toplanabileceği bir yazılım geliştirdiklerini ifade eden Salıcı, Yüksek Seçim Kurulu'nun sisteme girdiği sandıklardaki oy oranıyla kendi sistemleri arasında 3500 tane sandıkta fark tespit ettiklerini belirtti. Bu farkın sadece İBB seçiminde değil ilçe belediye başkanlığı ve meclis üyeleri seçimlerini de kapsadığını ve yaklaşık yüzde 10'a denk düştüğünü belirtti. Islak imzalı tutanakları chp.org'a da yüklediklerini belirten Salıcı, seçimlerde şaibenin olduğuna dair örnekler verdi.

Salıcı, Fatih ilçesinde 3034 Nolu sandıkta belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği tutanağını göstererek, tutanaklara belediye meclis üyeliği seçim sonuçlarının yazılmadığını kamuoyuyla paylaştı. Aynı zamanda Kağıthane ilçesinde 1346 Nolu sandıkta Sarıgül'ün almış olduğu oy 137 iken 37; Topbaş'ın aldığı oy 125 iken 225 olarak birleştirme tutanaklarına farklı girildiğini söyledi. 1360 Nolu sandıkta CHP'nin almış olduğu oy 108 ancak kayıtlara 8 olarak girildiğini AKP adayına 119 ama 219 olarak yazıldığını söyledi. Bunun gibi bir sürü örnek olduğunu söyleyen Salıcı, bu farklar ilçelere bildirildi ve YSK'ya itirazlar yapıldığını belirtti.
CİHAN

Yorumlar