Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı yasalara uymayanlara göz açtırmadı

Samsun’da 2013 yılı içinde, yasa dışı su ürünleri avcılığı yapanlara izin vermeyen Sahil Güvenlik ekipleri, 671 balıkçı teknesini kontrol ederek yasalara uymayan 101 balıkçı teknesine idari ve para cezası uyguladı.

Google Haberlere Abone ol
Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı yasalara uymayanlara göz açtırmadı

Samsun’da 2013 yılı içinde, yasa dışı su ürünleri avcılığı yapanlara izin vermeyen Sahil Güvenlik ekipleri, 671 balıkçı teknesini kontrol ederek yasalara uymayan 101 balıkçı teknesine idari ve para cezası uyguladı.

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’na bağlı unsurlar tarafından, 2013 yılında yapılan faaliyetlerle ilgili basın açıklaması yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Karadeniz’de küçük boyda balık avcılığı başta olmak üzere yapılan yasa dışı su ürünleri avcılığı nedeniyle denizlerimizdeki balık popülâsyonu her geçen yıl biraz daha azalmaktadır. Bu çerçevede, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı her türlü yasa dışı su ürünleri avcılığı ile mücadele etmektedir. 2013 yılı içinde, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümlerince yasa dışı su ürünleri avcılığı yapan 671 adet balıkçı teknesi kontrol edilmiş, 101 gemi ve tekneye idari işlem yapılmış, toplam 157 bin TL idari para cezası uygulanmıştır.” dedi.

"11 OLAYDA 12 VATANDAŞIMIZ SAĞ OLARAK KURTARILDI"

Sahil Güvenlik unsurlarının, 2692 sayılı kuruluş kanununda verilen yetkiler çerçevesinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da başta arama kurtarma ve yasa dışı su ürünleri avcılığı olmak üzere, her türlü yasa dışı faaliyetle ilgili etkin bir mücadele icra ettiğini hatırlatan Vali Aksoy, “Denizlerimizde genel kolluk görevi icra eden Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'nın en önemli insani görevi arama kurtarma faaliyetleridir. Komutanlık sorumluluk sahasında meydana gelen olaylara 19 Mayıs 2013 tarihinde Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı emrine alınan açık deniz arama-kurtarma gemisi TCSG DOST, modern ve süratli botlar, dalış timleri ve helikopterler ile en kısa zamanda reaksiyon göstermektedir. Samsun ilinde Samsun Valiliği ve Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından alınan önlemler neticesinde deniz sorumluluk alanlarında arama kurtarma olaylarında geçen yıllara nazaran önemli ölçüde azalma meydana gelmiştir. Bu kapsamda, 2013 yılında Samsun ili deniz sınırları içinde meydana gelen 11 olayda 12 vatandaşımız sağ olarak kurtarılmıştır.” diye ifade etti.

"GEMİ KONTROL SAYISINDA YÜZDE 22 ARTIŞ SAĞLANDI"

Ayrıca, Samsun ili deniz sınırları içerisinde; 2012 yılı içerisinde 856 gemi ve tekne kontrol edilirken 2013 yılında bu sayının bin 46 adet olduğunu vurgulayan Hüseyin Aksoy, “Önceki yıla göre gemi ve tekne kontrol sayısında yüzde 22 artış sağlanmıştır. Yapılan kontrollerde 119 adet gemi ve tekne çeşitli yasa dışı faaliyetleri nedeniyle cumhuriyet savcılıkları ve diğer mülki, yerel makamlara sevk edilmiştir. Her türlü deniz kirliliğinin önlenmesinde ve denizlerimizin korunmasında önemli ölçüde görev alan Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından 2872 Çevre Kanunu hükümlerince toplam 6 adet gemiye 64 bin TL idari para cezası uygulanmıştır. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından, denizlerimizde faaliyet gösteren vatandaşlarımızı denizlerimizle ilgili mevcut mevzuat ve emniyetlerini nasıl sağlayacakları konusunda bilgilendirmek maksadıyla düzenlenen 14 adet ‘bilgilendirme toplantısına’ toplam 282 kişi iştirak etmiştir.” diye konuştu.

"322 BİN LİTRE YAKITIN USULSÜZ KULLANIMI TESPİT EDİLDİ"

Her türlü kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi kapsamında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede de önemli adımlar atıldığını belirten Aksoy, şöyle devam etti: “Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) adına 2013 yılında 247 adet denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimler neticesinde, 2013 yılında 4 bin 432 litre kaçak akaryakıt kullanımı tespit edilerek yasal işlem uygulanmıştır. Gemiler ve tekneler tarafından alınan ÖTV’siz yakıtın usulsüz kullanımı konusunda ülkemizin vergi kaybının önlenmesi maksadıyla yapılan denetimler sonucunda, 2013 yılında 24 olayda toplam 322 bin litre ÖTV’si indirilmiş yakıtın usulsüz kullanımı tespit edilmiş ve yasal işlem uygulanmıştır. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, 2014 yılında da bağlı unsurlar ve personeli ile denizlerimizdeki her türlü yasa dışı faaliyetle mücadelesini sürdürecektir. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından yürütülen bu yoğun mücadelede, vatandaşlarımızın sağlayacağı destek büyük bir önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın, 7 gün 24 saat 'ALO 158' yardım ve ihbar hattına yapacağı ihbarlar sayesinde denizlerimizdeki yasa dışı faaliyetler önemli ölçüde azaltılacaktır.”



CİHAN

Yorumlar