Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Sağlıkta 'flaş haber' olmaz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, medyanın sağlıkla ilgili topluma sunduğu flaş haberlerin çok yanlış olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Sağlıkta 'flaş haber' olmaz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, medyanın sağlıkla ilgili topluma sunduğu flaş haberlerin çok yanlış olduğunu söyledi.

Edirne Kamu Hastaneleri Birliği tarafından düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında kamu, özel ve üniversitesi hastanesinde çalışan sağlık görevlileriyle bir araya gelen Müezzinoğlu, medyanın sağlık haberlerinin sunumu eleştirdi. Müezzinoğlu, medyanın zaman zaman toplumun duygularına hitap eden ki, bilgisi olmayan alanda toplumun duygularına hitap eden flaş, flaş, flaş haberlerinin esasında çok yanlış olduğunu sağlıkta flaşın olmayacağını anlattı. Sağlıkta realite olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Sağlıkta bilgi vardır. Sağlıkta tecrübe vardır ve bunun flaş gibi topluma sunulacak hiçbir boyutu yoktur. İster başarı olsun ister başarısızlık olsun." dedi.

Sağlığı flaş olarak sunan haberlerin toplumun duygularını tahrik eden zaman zaman da tahrip eden haberler olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Doğumda çocuğun başını koparttı." haberini örnek gösterdi.
Katile bile söylenmeyecek cümleyi manşet olarak veya flaş haber olarak verilmesini toplumun duygusal tahrikinde çok önemli bir cümle olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Ama böyle bir hak olmaz. Doğumda çocuğun başını koparttı. Bu haberle çok zorlandık. Doğumda çocuğun başının kopmuş olmasını 'doğumda çocuğun başını koparttı'. Bir katilin bile yapmayacağı, bir katilden bile beklenmeyecek bir hadiseyi hekimden, bir sağlık çalışanından bir ebeye, bir hemşireye 76 milyona ve dünyaya haber olarak sunmanın bir habercilik hukuku olduğu kanaatinde değilim. Bir meslek etiği olduğu kanaatinde değilim. Her mesleğin nasıl bir deontolojisi ve etiği varsa bizim sağlık haberlerinde de medyamızın bir etiği, sağlık duruşu olmalıdır. Ve toplumu bilinçlendiren toplumu bilgilendiren bir duruşla inşallah bu konuda onların desteğiyle çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin sağlık sektöründe kat ettiği mesafeyi rakamlarla açıklayan Sağlık Bakanı, dünyanın sağlık alanında elde edilen başarıya gıpta ile baktığını ifade etti. Elde edilen başarıda sağlık görevlilerinin büyük emeğinin olduğunu anlatan Müezzinoğlu, o yüzden bu mesleğin milletin gözündeki yerinin çok onurlu ve saygın olduğunu belirtti. Bu imajın zedelenmesini istemediklerini anlatan Müezzinoğlu şunları söyledi: "Tabii ki, ulaşım bu kadar kolaylaştığı ve bu kadar rahatladığı bir süreçte zaman zaman kalbimizi inciten, gönlümüzü kıran şiddet olaylarına muhatap olmaya başladık. Bu şiddet olayları bizim mesleğimize olan saygımızdan ve fedakârlığımızda bize yapılmasını asla hak etmediğimiz bu pozisyonlar meslektaşlar olarak bizi gerçekten hem üzüyor hem yaralıyor hem de geleceğe ait olan umutlarımızı güçlenmesini zayıflatıyor."

Yaptıkları yasal düzenlemelerle artık hakimlere ve savcılara hekime veya sağlık çalışanına şiddete tutuklama yetkisini verdiklerini ifade eden Müezzinoğlu, "Özellikle son iki yılda hakimlerimizin hekime şiddette cezayı müeyyideleri en üst sınırdan uygulamaya başlamış olmaları nedeniyle hakimlerimizi ve savcılarımıza bu anlamda teşekkür ediyorum. Ama daha iyi daha duyarlı yeni yasal düzenlemeden sonraki süreç daha etkin olmasını da arzu ediyoruz ve bekliyorum." dedi.

Yasal düzenlemelerin yanında toplumunda kendilerine yanlış yapmamasını arzu ettiğini açıklayan Müezzinoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: "O nedenle vatandaşımıza hemen hemen her ortamda diyorum ki, hemşireye, ebeye, sağlık çalışanına, hekime yüksek sesle bile konuşma hakkınız yok. Ne olur konuşmayın. Çünkü en zor ve acil zamanınızda en çok ihtiyacınız olduğu zamanda evladınızı, eşinizi, annenizi, kendinizi emanet edeceğiniz ve ne olur diyeceğiniz bir kitleye yanlış yapma, yüksek sesle konuşma, el kaldırma kendi sağlıklı geleceğine yapacağınız en büyük kötülüktür diyorum. Ve toplumsal sahiplenmenin de bu anlamda daha iyi noktalara gelmesi için kamuoyu oluşturma gayreti içerisinde oluyoruz."
CİHAN

Yorumlar