Prof. Dr. Sakaoğlu: Müstehcen fıkralarla Nasreddin Hoca'ya ayıp oluyor

Hayatını Nasreddin Hoca’yı araştırmaya adayan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Gediz Üniversitesi’ne misafir oldu.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Sakaoğlu: Müstehcen fıkralarla Nasreddin Hoca'ya ayıp oluyor

Hayatını Nasreddin Hoca’yı araştırmaya adayan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Gediz Üniversitesi’ne misafir oldu. Öğrencisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı’yla birlikte, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki gençlere ders verdi. Halk edebiyatı üzerine 40’ı aşkın kitabı bulunan 74 yaşındaki bilimadamı, Nasreddin Hoca’nın isminin geçtiği müstehcen fıkralar karşısında büyük üzüntü duyduğunu söyledi: “Bizlere iyilikleri, güzellikleri gösteren, erdemli olmayı öğütleyen bir millî kahramanımız, nasıl ahlâksız olabilir?”

Prof. Dr. Sakaoğlu, Nasreddin Hoca’yı sevmeyen bazı çevrelerin bilinçli olarak bu çabanın içinde olduğunu, gerçek kimliğinden uzaklaştırmaya çalışarak kültüre ihanet ettiğini belirtti: “Bilimsel bir tuzakla karşı karşıyayız. Yurtdışındaki üniversitelerde ders konusu olarak işlenen, yabancıların devşirerek kendilerine mal etmeye çalıştığı, dünyanın hayran olduğu Nasreddin Hoca’ya kötülük yapılıyor. Oysa o, yaşamı boyunca doğruluğu, adaleti, yardımlaşmayı ve güzel davranışları, nüktedan kişiliğiyle çevresindekilere gösterdi. Yol gösterici öğütleri ve değer yargılarımıza dikkat çeken düşünceleri fıkralarıyla günümüze kadar ulaştı, geçmişten bu yana rehberimiz oldu. Başımıza taç ettiğimiz böylesine önemli bir halk kahramanı, uydurma fıkralarla ahlâksız biri olarak gösterilerek ahlâksızlığın en büyüğü sergileniyor. Böyle devam ederse Nasreddin Hoca’yı dünyaya ve gelecek nesillere anlatmakta zorlanacağız. Buna engel olmalıyız.”

Saim Sakaoğlu, uydurma Nasreddin Hoca fıkralarının ayıklanması gerektiğine işaret etti: “Hocamızın fıkraları bin 555’i bulmuş. Say deseniz kimse sayamaz. İlgisiz birçok konu ona bağlanıyor. Orijinal olanları bilenlerdenim, iki gün düşünsem 50 fıkra ancak anlatabilirim. Uydurma ve çarpıtılmış fıkraları temizleyelim, halkımız da doğrusunu bilip anlatsın, bu önemli kahramana daha fazla kötülük edilmesin.” CİHAN

Yorumlar