Otobüs kazaları arttı, polis yolcu gibi binip denetim yapacak

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Türkiye'de genelinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştığı, can ve mal kayıplarının yaşandığı trafik kazalarında son zamanlarda artış gözlendiğine...

Google Haberlere Abone ol
Otobüs kazaları arttı, polis yolcu gibi binip denetim yapacak

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Türkiye'de genelinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştığı, can ve mal kayıplarının yaşandığı trafik kazalarında son zamanlarda artış gözlendiğine dikkat çekti. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer özellikle büyük şehirlerde otobüslere bilet alarak normal yolcu gibi habersiz binip denetim yapacak. Yapılacak çalışmada, şoför veya yedek şoförlerin çalışma ve dinlenme süreleri ile hız limitlerine uyup uymadıklarının tespiti amacıyla takograf kayıtları incelenecek.

Otobüslerin karıştığı kazalar son günlerde büyük artış gösterdi. Haziran ayı içerisinde en çok kazanın meydana geldiği Ankara'da 6 kişi öldü 188 kişi yaralandı. Bu kazaların çoğunlukla sabah 03.00-07.00 saatleri arasında yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı olarak meydana geldiği, otobüslerin takograf kayıtları uygun olmakla birlikte, uzun mesafelerde bile tek şoför tarafından kullanıldığı tespit edilidi.

Emniyet, belirtilen kural ihlalleri nedeniyle meydana gelen trafik kazalarının ölümlere yol açtığı, bu kazaların önlenmesi amacıyla şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere yönelik trafik ekiplerimizce yapılan denetimler arttırılacağını açıkladı.

Özellikle uzun mesafeye gidecek olan şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs şoförlerinin kural ihlali yapıp yapmadıklarını tespit etmek amacıyla, gece saatlerinde görevliler tarafından sivil olarak ve bilet alınmak suretiyle otobüslere binilerek habersiz denetimler yapılacağı ifade edildi. Bu denetimlerde şehirlerarası yolcu otobüslerinde yedek şoför bulunup bulunmadığı, şoför veya yedek şoförlerin çalışma ve dinlenme süreleri ile hız limitlerine uyup uymadıklarının tespiti amacıyla takograf kayıtları titizlikle incelenecek, takograf cihazında takılı sürücü belgesi ile şoförün aynı kişi olup olmadığı özellikle kontrol edilecek.

Denetimler özellikle büyük şehirlerin girişleri ile şehirlerarası karayolu güzergâhlarında uygun noktalarda yapılacak olup, seyahat eden yolcularımızın şikâyet ve yakınmalarına sebebiyet verilmeden en kısa sürede tamamlanacak. CİHAN

Yorumlar