Organ Bağışı Günü’nde organ bağışına teşvik

Almanya’nın çeşitli şehirlerine farklı etkinliklerin yapıldığı Organ Bağış Günü’nde bu yıl merkezi etkinlikler Stuttgart’ta düzenlendi. İnsanların organ bağışında bulunmasını teşvik etmeyi hedefleyen etkinlikler St. Eberhard...

Google Haberlere Abone ol
Organ Bağışı Günü’nde organ bağışına teşvik

Almanya’nın çeşitli şehirlerine farklı etkinliklerin yapıldığı Organ Bağış Günü’nde bu yıl merkezi etkinlikler Stuttgart’ta düzenlendi. İnsanların organ bağışında bulunmasını teşvik etmeyi hedefleyen etkinlikler St. Eberhard Kilisesi’ndeki dini ayinle başladı. Şehir merkezinde organ bağışı ile ilgili kurulan stantlarda bilgilendirme yapıldı. Eyalet genelinde BW Çalışma, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Katrin Altpeter’in (SPD) himayesinde yapılan etkinliklerde Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe (CDU) ve Bakanı Katrin Altpeter birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda organ bağışının hayat kurtarma fonksiyonuna vurgu yapıldı.

Almanya genelinde faaliyet gösteren organ bağış vakıfları ve derneklerin katıldığı etkinlikler kapsamında bazı konserler de verildi. Almanya genelinde olduğu gibi Baden Württemberg Eyaleti’nde de düşen organ bağışının yükseltilmesi için siyasiler de özellikle örnek olmaya gayret ediyor. Bu kapsamda eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann (Yeşiller), , Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Katrin Altpeter’in (SPD) ve İçişleri Bakanı Reinhold Gall (SPD)’ın uzun yıllardan beri organ bağış kimliğine sahip oldukları biliniyor. Almanya’da halen 11 binden fazla hasta acil organ bağışı bekliyor.

Organ bağışlarındaki düşmede 2012 yılında Baden Württemberg Eyaleti dışındaki bazı kliniklerde yaşanan manipülasyonların da etkili olduğu tahmin ediliyor. Yapılan kamuoyu yoklamalarında Almanya’da halkın genellikle organ bağışı yapmak istediği sonucu çıkmasına rağmen, çoğunluğun organ bağış kartını doldurmadığı tespiti de dikkat çekiyor. Alman Organ Nakli Vakfı (DSO) tarafından yapılan açıklamada Baden Württemberg’de uzun yıllarıdır organ bağışının durağan şekilde seyrettiği bilgisi verildi.

Her bir milyon kişiye 10,9 bağışçının düştüğü Almanya ortalaması, BW eyaletinde 9,2 olarak kayıtlara geçti. Buna göre yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip olan eyalette 2013 yılında sadece 98 kişiye nakil yapılabildi. Yetkililer, potansiyel organ bağışçıları arasında olası bir güvensizliği gidermek adına, beş nakil merkezinde daha önce altı-göz prensibi uygulamasını başlamıştı. Buna göre organ naklinin yapılması için en az üç doktorun onayına gerek duyuluyor. Almanya’da organ bekleme süresinin de oldukça uzun olduğu biliniyor. Mesela Almanya'da böbrek nakli için bekleme süresi en son verilere göre yaklaşık 7-9 yıl arasında değişiyor. CİHAN

Yorumlar