Oda Başkanı Kurtuluş: Eczacılar Yasası ile eczane açmak zorlaşacak

Manisa Eczacı Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, 2014 Ocak sonunda yürürlüğe girecek yeni Eczacılar Kanunu ile eczane açmanın zorlaşacağını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Oda Başkanı Kurtuluş: Eczacılar Yasası ile eczane açmak zorlaşacak

Manisa Eczacı Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, 2014 Ocak sonunda yürürlüğe girecek yeni Eczacılar Kanunu ile eczane açmanın zorlaşacağını bildirdi. Büyükşehir olacak Manisa’da yeni kanunla birlikte 3 bin 500 kişiye bir eczane düşeceğini, merkezde 125 ve il genelinde 468 eczane bulunduğunu belirterek, “Bu durumda merkeze yeni bir eczane açılamayacak. İl genelinde ise en fazla beş eczane açılabilecek.” dedi.

Büyükşehir Kanunu'nun eczacılar açısından birtakım sıkıntıları da beraberinde getireceğini ifade eden Oda Başkanı Kurtuluş, “Bir vatandaş hangi sıkıntıyı çekiyorsa bizler de çekiyoruz. Oda olarak sorunlarımız var. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte birtakım sıkıntılarımız oluşacak. Bizim yeni yasamızla beraber ilçe içerisinde yer değiştirmeler ve özellikle yeni kampüs hastanelerin oluşturulacak olmasıyla beraber eczacıların yer değiştirmesi, bazı hastanelerin kapanması, bazı hastanelerin taşınması beraberinde birçok sorunu getiriyor. Yapılacak olan kampüs hastanelerin içinde hangi hastanelerin olup olmadığı açık bir şekilde belirtilmemiş. Biz de bunun tedirginliğini yaşıyoruz.” diye konuştu. Yeni kanunun Ocak 2014’ün sonunda yürürlüğe girmesiyle birlikte Manisa’da hiçbir şekilde eczane açılamayacağını söyleyen Burçin Kurtuluş, “Bu yasayla birlikte 3 bin 500 kişiye bir eczane sınırlandırılması getiriliyor. Nüfusa göre bir eczanenin açılıp açılmayacağı belli olacak. Bu yasaya göre Manisa merkez dolu, yeni bir eczane açılamayacak. Merkezde 125 civarında olmak üzere il genelinde 468 eczanemiz var. Gördes gibi küçük ilçelerimizde bir veya iki eczane açılabilme imkanı var. Toplasak beşi geçmez. 40’a ulaşan eczacılık fakültesi sayısı var. Fakülte sayısının fazla olması değil, öğretim elemanının yetersiz olması büyük bir sorun.” dedi.

Manisa’da yeni yapılacak hastane bölgelerinde eczaneler için ayrılan yerler olmadığını, mevcut belediyeler tarafından alanlar ayrılması gerektiğini ifade eden Kurtuluş, “Bir yere sağlık tesisi kurmak, o bölgenin sadece sağlık sorunlarına çok ciddi bir şekilde yaklaşımı içermiyor. Sağlık tesisi taşındıktan sonra kişilerin ilaca da ulaşmasının kolay olması için o bölgelerde eczanelerin konuşlandırılması lazım ama genelde yer problemlerinden dolayı şehirdışına aktarılan bu hastanelerde, meslektaşlarımızın yer bulma sorunu devam ediyor. Burada hastaya birtakım imkanlar verilirken maalesef ilaç alımında zorluk yaşanıyor, çünkü hastanın şehre gelmesi lazım. Şehirde oturuyorsa sorun değil fakat ilçelerimizden, köylerimizden gelenler var. Onlara ilacı temin edebilmek için yatan hastanın, özellikle kanser hastalarının günübirlik ilaç kürleri var. Onlar verilirken merkezden alınıp tekrar hastaya ulaştırılması biraz sıkıntılı. İlçeye gidiyor, reçetede bir eksiklik oluyor, tekrar buraya geliyor. Bir ulaşım sorunu var. Sadece hastane olarak düşünülen bölgelerde, özelikle eczaneler için ayrılan yerler maalesef yok.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar