Nevşehir’de Uluslararası Suluboya Bienali başladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Uluslararası Suluboya Derneği iş birliği ile düzenlenen ‘3. Uluslararası Sanat Yoluyla Evrensel Sevgi 2014 Suluboya Bienali’nin başladı.Üniversitenin Tafana Aşçılık...

Google Haberlere Abone ol
Nevşehir’de Uluslararası Suluboya Bienali başladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Uluslararası Suluboya Derneği iş birliği ile düzenlenen ‘3. Uluslararası Sanat Yoluyla Evrensel Sevgi 2014 Suluboya Bienali’nin başladı.

Üniversitenin Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisleri Konferans salonunda gerçekleştirilen bienalin açılışına; Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Arslan, Uluslararası Suluboya Derneği Başkanı Firdevs Posacı, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetlilerin yanı sıra ABD, Avustralya, Kanada, Çin, İspanya, Portekiz, Rusya, Yunanistan, İran, Polonya, Belçika, Tayland, İtalya, Güney Afrika, Azerbaycan, Vietnam, Kolombiya ve İzlanda gibi 25 ülkeden 60’ı yabancı, 135’i yerli suluboya sanatçısı katıldı.

Bienal, saygı duruşu ve İstiklâl Marşının okunmasının ardından üniversite tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan müzik dinletisinin ardından etkinliğin açılış konuşmasını Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Arslan yaptı. Prof. Arslan, sanat yoluyla farklı kültürlerden sanatçıların kaynaşması, bölgenin kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmak, sanat eğitimi veren kurumlar arasında iş birliği ve dayanışmayı gerçekleştirmek amacıyla bugün burada bir araya geldiklerini beyirtip şunları söyledi: "Burada yaptığımız bienale 69 ülkeden toplam 697 suluboya ressamı birer adet suluboya eseriyle yarışmacı olarak katıldı. Çeşitli ülkelerden 91 ünlü suluboya ressamının jüri üyeliği yaptığı değerlendirme sonucunda çeşitli kategorilerde ilk üç dereceye giren yarışmacılarımızı belirledik. Bu güzel etkinliğin gerçekleştirilmesinde başta Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç olmak üzere, bizleri destekleyen herkese teşekkür ediyoruz.”

İletişimin her alanda olduğu gibi sanatı da derinden etkilediğini belirten Uluslararası Suluboya Derneği Başkanı Firdevs Posacı da yaptığı konuşmada, “İçinde bulunduğumuz iletişim çağı her alanda olduğu gibi sanatı da derinden etkiledi. Yolu sanattan geçen herkes iletişimin gücüyle kolaylıkla kucaklaşabiliyor. Uluslararası suluboya topluluğu ailesi de iletişim çağının dünya sanatına kazandırdığı oluşumlardan biri. Sanatta gelişmenin en önemli yapı taşlarından birinin akademik eğitim olduğuna inanan derneğimiz, bu yıl bu güzel etkinliği Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde Kapadokya’da gerçekleştirmenin mutluluğu yaşamakta” dedi.

REKTÖR KILIÇ: SANAT TOPLUMA VE BİLİME NİCE KATKILAR SAĞLAR

Kültürlerin buluşma noktası olan Kapadokya’da böylesine önemli bir organizasyonu gerçekleştirmenin ayrı bir gururunu yaşadıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç konuşmasında “Biliyoruz ki sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir, bilim ve sanat ittifak görmediği yeri terk eder. Bu sebeple hayat damarlarımızı güçlendirmek; bilim ve sanata hak ettiği değeri vererek toplumu kalkındırmak üniversiteler olarak en asli vazifelerimizdendir. Sanat insana, topluma ve bilime nice katkılar sağlar. Bu açıdan sanat hayatın en önemli ve vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bununla birlikte toplumsal belleğin korunmasında ve zenginleşmesinde de sanatın önemi şüphesiz yadsınamaz. Kültür ve sanat, sınırı olmayan bir dünya sunar bizlere. Öyle ki bu gün burada şahit olduğumuz sanat eserleriyle birlikte gördüğümüz ve dinlediğimiz tüm sanat eserleri, bizlerle buluşmadan önce birer hayaldi. Burada da gerçeğin sınırlarını kaldırarak hayallerini somutlaştıran sanatçıların eserlerini görmekteyiz. Gerçekleştirdiğimiz bu bienalle, sanatın geliştirici gücünü topluma aktarma fırsatı elde etmiş bulunmaktayız. Sanat toplumları birbirine yakınlaştırarak tıpkı zihin dünyamızın olduğu gibi içinde yaşadığımız dünyanın da sınırlarını kaldırır. Bu yönüyle evrensel bir dil olan sanat, tüm insanları ortak bir paydada buluşturan gizemli bir güçtür. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizde birçok ülkeden farklı dili konuşan katılımcılar bu gün tek bir dili konuşmak için aynı paydada buluştu. O da sanatın evrensel ve kucaklayıcı dili. Geleceğe daha yaşanılır bir dünya bırakmak da yine sanatın birleştirici gücünü kullanmakla mümkün olacaktır.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik, 697 suluboya ressamının birer adet eserle katıldığı yarışmada jüri değerlendirmeleri sonucu dereceye giren sanatçıların sahneye davet edilerek ödül ve plaketleri Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından takdimi ile devam etti.

Bienal, Rektör ve katılımcıların, eserlerin yer aldığı serginin açılışını gerçekleştirmesi ve gezmesinin ardından düzenlenen uygulamalı suluboya gösterisi ile son buldu. CİHAN

Yorumlar