NATO, Rusya ile ilişkileri askıya aldı

Brüksel’de toplanan NATO ülkeleri dışişleri bakanları “Kırım’ı işgal ve ilhak ettiği” gerekçesi ile Moskova ile tüm ilişkileri askıya aldı.

Google Haberlere Abone ol
NATO, Rusya ile ilişkileri askıya aldı

Brüksel’de toplanan NATO ülkeleri dışişleri bakanları “Kırım’ı işgal ve ilhak ettiği” gerekçesi ile Moskova ile tüm ilişkileri askıya aldı.
NATO’dan yapılan açıklamada, “Bizler NATO ve Rusya arasında askeri ve sivil tüm ilişkileri askıya aldık…” denildi.

NATO ülkeleri kriz ve acil durumlarda görüş alış verişinde bulunmak için Rusya ile siyasi ilişkileri büyükelçilik ve daha üst seviyede devamına karar verdi.
NATO’nun son 20 yıllık ilişki tarihinde Rusya’ya güvendiği ve yakın işbirliği içinde olduğunu belirtilen açıklamada, “Maalesef Rusya uluslar arası hukuku ihlal etti. Rusya’nın adımı Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi Temel Belgesi, NATO-Rusya Kurucu Senedi ve Roma Bildirgesi ile çelişmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Şubat ayında Kiev’de gerçekleşen devrimle Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinin ardından Rusya ile NATO arasında tansiyon yükseldi. Ukrayna’dan tek taraflı olarak Kırım’ın Rusya Federasyonu ile birleşme kararı ise ABD ve AB ülkelerinin sert tepki göstermesine neden oldu. BM Genel Kurul’unda Rusya’nın adımı gayri meşru olarak değerlendirildi.

Kırım’ın Rusya topraklarına dahil edilmesi Soğuk Savaş sonrası Rusya ve Batı arasında en büyük kriz olarak değerlendiriliyor.
Mart ayında tansiyonun yükselmesi üzerine Ukrayna sınırında yaşanan askeri hareketliliği Moskova normal tatbikat olarak değerlendiriyor. Kiev ve Batılı ülkeler ise Doğu ve Güney Ukrayna’da yaşanması muhtemel gelişmelere karşı Rusya’nın operasyon hazırlığı içinde olduğunu savunuyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Afganistan ve uyuşturucu ile mücadelede Rusya ile ilişkilerin devam etmesini temenni ettiğini söyledi. Basına konuşan Rasmussen, “Ortak çabalarımızın devam etmesini Rusya’nın da istediğini düşünüyorum. Transit yükümlülüklerimiz ve helikopter projelerimiz var.” dedi.
CİHAN

Yorumlar