Muş’ta manda yetiştiriciliği anlatıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi’’ kapsamında Muşlu çiftçi ve üreticilere seminer verildi.

Google Haberlere Abone ol
Muş’ta manda yetiştiriciliği anlatıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi’’ kapsamında Muşlu çiftçi ve üreticilere seminer verildi.

Muş’ta çiftçilere 'Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi' semineri verildi. Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerin proje liderliğini Adıyaman Üniversitesi'nden Oğuz Ağyar yürütürken, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Kağan Kökten ve Yrd. Doç. Dr. Adem Bardak konuşmacı olarak çiftçi ve üreticileri bilgilendirdi.

Muş’ta manda potansiyeli ve yetiştiriciliği ile ilgili bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube müdürü Mehmet Gündoğdu, Muş’ta yaklaşık olarak 4 bin 500 baş mandanın bulunduğunu söyledi. Gündoğdu, şunları söyledi: "İlimiz gerek bitkisel üretim ve gerek hayvancılık noktasında potansiyeli olan bir ildir. İlimizde geniş mera alanlarının bulunması hayvancılığın geliştirilmesi için pozitif bir durumdur. İlimizde hayvancılık potansiyeli içerisinde manda yetiştiriciliği ve manda varlığı bakımından iyi bir yerdedir. İlimizde yaklaşık olarak 4500 baş manda bulunmaktadır. Bununda yaklaşık 2500’ü sağmaldır. İlimizde manda yetiştiriciliği yoğun olarak korkut, Hasköy ve Merkez İlçe de yapılmaktadır. Manda daha çok sulak alanları sevdiği için bu bölgede de Fırat Nehrinin iki büyük kolu olan Karasu ve Murat Nehirlerinin yatağı olan bölgelerde manda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Manda diğer hayvanlara nazaran hastalıklara ve dış etkilere karşı dayanıklı bir hayvandır. Ayrıca manda ürünleri az bulunan ve değerli ürünlerdir. Sütü en fazla yağlı olan hayvanlardır. Bu vesile ile manda yoğurdu ve tereyağı az bulunan ve pazar değeri yüksek olan ürünlerdir. Şayet İlimizde manda yetiştiriciliğini geliştirirsek kırsalda yaşayan çiftçilerimiz için iyi bir gelir kaynağı olacağını düşünmekteyim. Bakanlığımız son on yılda manda sayısındaki azalma nedeniyle Anadolu Mandasının ıslahını geliştirmek için 2011 yılından itibaren bu projeyi uygulamaktadır. Bu projenin üçayağı mevcuttur. Bir ayağı Bakanlık yani (Tarım İl Müdürlüğü), bir ayağı üniversite diğer ayağı ise sivil toplum kuruluşu olan ve manda yetiştiricilerimizi temsil eden Manda Yetiştiricileri Birliği'dir. Bu projede amaç var olan mandalarımızı kayıt altına almaktır. İlimizde de 2012 yılında manda yetiştiricileri birliği kurulması ile 2012 yılı sonunda bu projeye dahil edilmiştir. Proje süresi 5 yıldır. Proje kapsamında hâlihazırda bin 261 manda desteklenmekte ve manda başına 650 lira çiftçilerimiz destek almaktadır."

Gündoğdu, ayrıca "Bakanlığımız hayvancılığı geliştirme kapsamında anaç mandalara da 350 lira destek vermektedir. Anaç manda desteklemesi kapsamında yaklaşık olarak İlimizde 300 baş mandamız destekleme kapsamında faydalanmaktadır. Bu bir ıslah projesi olma hesabı ile eğitimlerimiz devam edecektir. Amaç bu eğitimlerin sayesinde bilinçli bir yetiştiricilik yapıp daha fazla ürün elde etmektir. Bu vesile ile ben 'Mandacılıkta Çayır ve Meraların Etkin Kullanımı ve Etkili Hayvan Besleme' konusunda eğitim verecek hocalarımıza sizin adınıza şimdiden teşekkür ediyor. Eğitimin başarılı geçmesini diliyor ve hepinize saygılarımı sunuyorum." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar