MÜSİAD makine sektörünü masaya yatırdı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Makina Sektör Kurulu Toplantısı “Türkiye ve Bursa’da Makina Sektörü Hedef 2023” başlığıyla gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD makine sektörünü masaya yatırdı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Makina Sektör Kurulu Toplantısı “Türkiye ve Bursa’da Makina Sektörü Hedef 2023” başlığıyla gerçekleştirildi.

MÜSİAD, Türkiye’nin 2023 stratejik vizyonu çerçevesinde hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için sanayi alanında atılacak adımları araştırmaya devam ediyor. 2023 vizyonunda 100 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunan makine sektörü Türkiye’de diğer sektörlerin gelişmesi için kilit pozisyonunda bulunuyor. Bursa Makine sektörü bugün yarım milyar doları aşan bir ihracat gerçekleştirirken 1 milyar dolardan fazla makine ithal ediyor. 2023 stratejik hedefleri arasında 100 milyar dolar olarak belirlenen makine ihracatının yakalanabilmesi için Bursa’nın 25 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmesi gerekiyor. Hedeflenen rakamların zor olmadığın vurgulandığı toplantıda Bursa’nın hedefi yakalayabilmek için mükemmeliyet merkezi haline gelmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca toplantıda Bursa’nın araştırma enstitüsüne ihtiyaç duyduğu; proje geliştirme, mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin de uluslararası nitelikte yapılandırılması gerektiği vurgulandı.

MÜSİAD Bursa Şubesinde düzenlenen toplantıya MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni’nin yanısıra yönetim kurulu üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Hasan Çepni, “Hedefler olmadan hiçbir şey olmaz. Hayalleri destekleyen hedeflere emin adımlarla ilerlemek gerekiyor. Türkiye, 2023 hedefini iktidarı ve muhalefetiyle kabul etmiş durumda. Bu ülke ekonomisinin gelişmesi için önemli bir tablo. Makine sektörü, gelişen ve büyüyen dünyamızın vazgeçilmez bir sanayi dalı. Makine sanayisinin gelişmesiyle birlikte sanayinin birçok kolu gelişme gösteriyor. Şuanda az olan makine sanayi ihracatımız için 2023 vizyonunda 100 milyar dolarlık bir makine ihracatı hedefimiz var. Bu hedefleri yakalamak için makine sanayisinin gelişmesi gerekiyor. Bursa’da makine sanayinin çok önemli bir merkezidir. Biz önümüzdeki birkaç yıl içerisinde makine sanayinde de önemli gelişmelerin yaşanacağına inanıyoruz. Dünyada sanayinin geliştiği ülkelerde kümelenme faktörü o ülkelerin sanayisinin gelişmesini sağlıyor. Ortak satın alma yapacak kadar müşterek hareket edebiliyorlar. Ülkemizde ise bırakın birlikte satın almayı birbirlerinden bilgi saklar durumdalar. Birlikte hareket, sanayicimizin gereksiz harcamalarının da ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Sanayi üretiminde de biraz daha katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretimine yönelmeliyiz” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Bursa Şubesi Makine Sektör Kurul Başkanı Mehmet Topak, toplantıda gerçekleştirdiği sunumunda “Makine sanayi özellikler son 10 yılda önemli bir gelişme göstermiştir. Bu gelişme tüm alt sektörlerde makine üretimi yapılmasını sağlamıştır, ancak ileri teknoloji makine üretimi halen çok sınırlıdır. Makine ihracatı önemli bir artış göstermiş ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yükselmiştir. Makine sektöründe firma ölçekleri halen küçük ve orta ölçeklerde yoğunlaşmaya devam etmektedir. Arge ve inovasyon çalışmaları başlamıştır ama sınırlıdır. Makine ithalatı da artarak sürmektedir, yabancı makine ithalatındaki teşvikler, kamu alım ve ihale politikası ile mühendislik firmalarının tercihleri makine ithalatını artırmaktadır. Makine sanayinde yeni ve yabancı yatırımlar beklenenin altında kalmıştır. Makine sektörü 2023 ihracat stratejisinde 100 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koymuştur. Makine sektörü, Türkiye’nin orta ve yüksek teknolojili sektörlere ulaşması için önemli bir yere sahiptir” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar