Mirmahmutoğulları: Tarım alanları küçülüyor

Totaliter ülkelerin kendi halkına gıda sunabilmek için diğer ülkelerde satın alma ya da arazi kiralama yöntemiyle üretime başladığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, “Bugün 206 milyon hektar arazi üçüncü ül.

Google Haberlere Abone ol
Mirmahmutoğulları: Tarım alanları küçülüyor

Totaliter ülkelerin kendi halkına gıda sunabilmek için diğer ülkelerde satın alma ya da arazi kiralama yöntemiyle üretime başladığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, “Bugün 206 milyon hektar arazi üçüncü ülkeler tarafından ya satın alınmış yada kiralanmış. Bunun dışında firmalar vasıtasıyla satın alınan veya kapatılan araziler var. Gıda Güvenliği öyle bir acımasız hale geldi ki Dünya’da 8 ülkenin vatandaşının kendi toprağı yok. Yani; 8 ülkenin toprağı ya başka ülkeler tarafından satın alınmış, ya da kiralanmış. Acımasızlığı görüyor musunuz?” dedi.
    
    Antalya’da Lara Turizm Bölgesi’nde bir otelde Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından düzenlenen '6. Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Buluşması' toplantısı bugün gerçekleşti. Tarım sigortalarında yaşanan son gelişmelerin konuşulduğu toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Dünya’da 900 milyon insanın aç olduğunu belirterek, 1.2 milyar insanın da yetersiz beslendiğini kaydetti. Dünya genelinde 500 milyon kişinin obeziteyle mücadele ettiğine vurgu yapan Mirmahmutoğulları, 1.5 milyar insan dengesiz ve aşırı tüketimden dolayı sıkıntı yaşadığını söyledi. Tarım alanlarının her geçen gün küçüldüğünün altını çizen Mirmahmutoğulları, 2050 yılında bugünkü üretimin yüzde 70 daha fazlasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

    "8 ÜLKENİN TOPRAĞI KALMADI"
    
    Dünya genelinde her yıl 1,3 milyar ton gıdanın çöpe atıldığını söyleyen Mirmahmutoğulları, ”1 trilyon dolar gıda her yıl çöpe gidiyor. Yani israf ediliyor. Bu, gıda güvenliğini tehdit ediyor. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere 2007-2008 Dünya’da yaşanan kuraklıktan sonra tarımın ne kadar stratejik olduğu anlaşıldı. Bilhassa totaliter ülkeler yalnızca aç insanın önünde durulamayacağının farkına vardılar. Demokratik ülkelerde seçim var. Totaliler ülkeler Dünya’ya açılmaya başladı. Arazi satın almaya başladılar. Bugün, 206 milyon hektar arazi üçüncü ülkeler tarafından ya satın alınmış yada kiralanmış. Bunun dışında firmalar vasıtasıyla satın alınan veya kapatılan araziler de var. Gıda Güvenliği öyle bir acımasız hale geldi ki Dünya’da 8 ülkenin vatandaşının kendi vatanında toprağı yok. Yani; 8 ülkenin toprağı ya başka ülkeler tarafından satın alınmış, ya da kiralanmış. Acımasızlığı görüyor musunuz?” dedi.

    "HER SANTİM KULLANILMALI"

    Türkiye’nin dünyanın en zengin bio çeşitliliğine sahip ülkesi olduğunun altını çizen Mirmahmutoğulları, ”Avrupa kıtasının endemik bitki sayısı 2 bin 400. Dünyadaki 12 bin bitkinin 4 binin orijini ise Türkiye. Buğdayın gen kaynağı Türkiye. Dünyadaki 8 gen merkezinin 3’ünün kesiştiği yer Türkiye. Bu ülkenin gıda güvenliği asla ve katta risk altında olamamalı. Böyle bir zenginlik var. Bu coğrafyanın her santimini kullanıyor olmamız lazım” diye konuştu.

    "TÜRKİYE DÜNYA’DA YEDİNCİ SIRADA"

    Geçen 10 yılı değerlendiren Mirmahmutoğulları, turist sayısının 9 milyondan 30 milyona çıktığını söyleyerek tarım ürünleri ihracatının ise 4 milyar dolardan bu yılın 11 ayında 16 milyar dolara ulaştığına vurgu yaptı. Gıda ihracat fazlası 5.2 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkat çeken Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin 23 milyar dolar tarım hasılası ile 11’inci sıradayken, 2012 yılında 62 milyar dolar ile dünya sıralamasında 7. sıraya yükseldiğini kaydetti. Mirmahmutoğulları, tarımsal hasıladan tarımda yaşayan nüfusun aldığı payın bin 50 dolardan, 3 bin 600 dolara çıktığını belirtti

    "GELİNEN NOKTA ÖNEMLİ"

    Türkiye’de risk yönetiminin 8 yıldır uygulandığını söyleyen TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, gelinen noktanın önemli ancak; yeterli olmadığını kaydetti. Türkiye tarımının önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Kadak, yapılan çalışmaların hem yurt içinde hem yurt dışında önemli noktalara getirdiğini kaydetti. Türkiye’de sigortalılık oranının bitkisel üretimde yüzde 10.5 Hayvan Hayat Sigortalarında ise yüzde 6.7 düzeyinde olduğunu belirtti.

    "ÇİFTÇİ SİSTEMİ BENİMSEDİ"

    Sistemin kendini ispat ettiğini belirten TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, çiftçilerin güvencini ve inancını arttırarak yola devam edeceklerini söyledi. 2013 yılı itibariyle sigortalanan alan büyüklüğünün 14.3 milyon dekara ulaştığını belirten Bora, sigortalanmış sera sayısının ise 16 bin 252 adet olduğunu belirtti. 2013 yılında 240 bin adet saha ziyareti yapıldığını dile getiren Bora, görev yapan eksper sayısının 476 kişi olduğunu kaydetti. TARSİM ile ilgili memnuniyeti değerlendirmek için anket yatırıldığını belirten Bora, sera üreticilerinin yüzde 85.6’sının, bitkisel ürün üreticilerinin ise yüzde 64.6’sının sistemden memnun olduğunu aktardı. CİHAN

Yorumlar