Milli mücadelenin kadın kahramanı Kara Fatma için anıt mezar

Milli mücadelenin kadın kahramanlarından 'Kara Fatma' olarak tanınan Fatma Seher için Kasımpaşa’da anıt mezar yapıldı. İstiklal Savaşı’nda 300 kişilik birliğe komutanlık yapan Kara Fatma’nın efsane olmadığını, aksine gerçek olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
Milli mücadelenin kadın kahramanı Kara Fatma için anıt mezar

Milli mücadelenin kadın kahramanlarından 'Kara Fatma' olarak tanınan Fatma Seher için Kasımpaşa’da anıt mezar yapıldı. İstiklal Savaşı’nda 300 kişilik birliğe komutanlık yapan Kara Fatma’nın efsane olmadığını, aksine gerçek olduğunu kanıtlarıyla ortaya koyan Yazar İlknur Bektaş, milli kahramanın devletin kendisine bağladığı maaşın tek kuruşuna dokunmadığı ve 1955’te Darülaceze’de hayata veda ettiğini söyledi.

Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı’nda milli mücadele kahramanlarından Kara Fatma’nın meçhul mezarını simgelemek için anıt mezar yapıldı. Kara Fatma hakkında araştırma yapan ve ‘Milli Mücadelede Bir Kadın Üsteğmen Kara Fatma’ adıyla kitap yazan İlknur Bektaş, Türk kadınlarıyla ilgili nitelikli bir çalışmanın olmadığını ve kendisinin de bu düşünceyle yola çıkıp kitabı yazdığını söyledi. Kara Fatma’yı yalnız ve tek öldüğü için seçtiğini dile getiren Bektaş, “Yalnızdı ama çok güçlüydü. Boyu 1,45’di. Ben milli mücadele kahramanı Kara Fatma’dan bahsederken birçok özelliğiyle fark ettim ki namuslu, imanlı güçlü bir kadındı. Bunun boyla bir alakası yoktu.” ifadelerini kullandı.

‘MEZAR YERİ NET DEĞİLDİ’

Kara Fatma’nın mezar yerinin net olmadığını dile getiren Bektaş, “Varlığı konusunda danıştığım herkes bana ‘Acaba efsane midir?’ diye yaklaştı. Onun bir efsane olmadığını göstermiş olduk. ‘Kara Fatma’ aslında var ve milli mücadelede katıldığı cepheler belli. Resmi ordu tezkeresi belli. Anıt mezar yapılması konusunda dileklerime cevap Kızılay’dan geldi. Bununla birlikte nüfus kaydına ulaştım. 4 buçuk yılı aşkın süredir araştırma yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Törende konuşan Kara Fatma’nın 5. kuşaktan torunu Orkun Kuşlu ise, Kara Fatma’nın torunu olmaktan dolayı şeref duyduğunu söyledi.

Kızılay Genel Müdürü Ahmet Lütfi Akar ise şöyle konuştu: “Ordu’ya çavuş olarak katılan bir kadının üsteğmen olarak emekli olması ve aldığı emekli maaşını da Kızılay’a bağışlamasının kendileri için son derece anlamlı olduğunu söyledi. Bu konu, Kızılay’a olan güveni anlatması açısından fevkalade önemlidir. Hem tarihi bir şahsiyeti anmış ve mezarını anıtlaştırmış, hem de vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmiş olduk.”

İSTİKLAL HARBİ’NDE 300 KİŞİLİK BİRLİĞE KOMUTA ETTİ

Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher, Erzurum’da dünya geldi ve milli mücadele savaşında bir Türk Kadını olarak kahramanlıklarıyla yer aldı. Eşiyle birlikte Doğu Cephesi’nde görevler alan Kara Fatma eşinin şehit olmasından sonra akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturdu. Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal ile görüşüp savaşta yer almak isteğini söyledi. Savaş sırasında orduda çeşitli görevler alan Kara Fatma, İstiklal Harbi’nde 300 kişilik birliğe komuta etti. Savaş sonrasında İstanbul’a yerleşen Kara Fatma devletin kendisine bağladığı maaşın tek kuruşuna dokunmadan hepsini Kızılay’a bağışladı ve 1955’te Darülaceze’de hayata veda etti.

CİHAN

Yorumlar