"Meslek yüksekokulları yüksek lise konumuna yerleşmiş durumda"

Erciyes Üniversitesi Kayseri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tahir Ayata, meslek yüksekokullarında yaşanan çıkmazın, teorik eğitim azaltılarak pratik eğitime yönlendirmeyle çözüleceğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
"Meslek yüksekokulları yüksek lise konumuna yerleşmiş durumda"

Erciyes Üniversitesi Kayseri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tahir Ayata, meslek yüksekokullarında yaşanan çıkmazın, teorik eğitim azaltılarak pratik eğitime yönlendirmeyle çözüleceğini ifade etti. Ayata, birçok meslek yüksekokulunun bu imkanlara sahip olmadığını ve üniversite sanayi iş birliğinin ön plana çıktığını hatırlatarak, “Sanayici kendi öz meselesine kafa yormazsa, şu anki pozisyonda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) eğitim politikaları içinde 'ne olacak meslek yüksekokullarının hali' maddesina gelinmesi için herhalde bir 10 yıl daha beklememiz gerekiyor. Bu hali ile meslek yüksekokulları yüksek lise konumuna yerleşmiş durumda.” dedi.

Aynı zamanda Kayseri Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Bölüm Başkanı olan Doç. Dr. Tahir Ayata, meslek yüksekokullarına bağlı Boydak Mobilya ve Dekorasyon Atölyesi’nde düzenlenen bir programda konuşma yaptı. Ayata, Kayseri Meslek Yüksekokulu’nun 1975'ten beri eğitim verdiğini, bu tarihten beri gelişimini sürdürdüğünü ve eklenen her bölümle daha da büyüyerek, beklentiler noktasında bir adım öne gittiğini söyledi. Meslek yüksekokulunun 1991 yılında kendisine ait binasına yerleştiğini hatırlatan Doç. Dr. Ayata, “Boydak Grubu tarafından yapılan ve teslim edilen fabrika görünümündeki mobilya atölyesi ile de laboratuvar ve atölye imkanını geliştirdik. Şu an meslek yüksekokulu bünyesinde sanayiye kalifiye ara eleman yetiştiren 8 bölüm ve 12 program var. 12 programda 3 bin 800 öğrenciye 35 öğretim elemanı ile birlikte eğitim ve öğretim hizmeti sunulmaktadır.” dedi.

Doç. Dr. Ayata, gelişen sanayinin temel ihtiyaçlardan birisinin iyi yetişmiş mühendisler olduğu gibi bu mühendisler ile işçiler arasında irtibatı sağlayacak iyi yetişmiş teknikerler olduğunu anımsatarak, meslek yüksekokullarının durumu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu kaçınılmaz bir temel ihtiyaçtır. 'İyi bir teknik eleman teorik bilgisi yanında alanı ile ilgili uygulama kabiliyeti yüksek personeldir' denilmektedir. Bugün üniversiteye sınavsız yerleştirme ile meslek yüksekokullarına gelen öğrencilerle bunu sağlamaya çalışırken, büyük oranda güçlük çekilmektedir. Bugün meslek yüksekokulları için tavsiye edilen müfredatı, bu eğitim seviyesindeki öğrencilerimizle neredeyse imkansızlaştırılmıştır. Burada çözüm yolu olarak derslerin teorik kısımlarını azaltarak, pratik eğitime yönlendirmek çıkış yolu gibi gözükmektedir. Bunun için bizim meslek yüksekokulunun şartları yeterlidir. Ama genele bakıldığında meslek yüksekokullarında bu imkanlar neredeyse hiçbirinde mevcut değildir. Bu hali ile meslek yüksekokulları yüksek lise konumuna yerleşmiş durumda. Bu böyle olsa da sanayinin teknik eleman ihtiyacı sürüyor ve yetişmiş eleman talep ediliyor. Bir yerde ortak çözüm şart. Burada sanayi ve üniversite birlikte çözüm bulunmalıdır. Birlikte ortak çözüm için omuzlanmadığı zaman, istenilenlerin bugünkü sistem içinde çözmek zor gözüküyor.”

Sanayicinin kendi öz meselesi olan meslek yüksekokulunun sorunun çözümünü daha sık olarak savunmasını isteyen Doç. Dr. Ayata, “Sanayici de, alternatif eğitim sistemlerinden, alternatif meslek yüksekokullarına kadar meselenin tarafı olarak üniversite ile kafa yormalıdır. Yoksa şu anki pozisyonda MEB ve YÖK’ün eğitim politikaları içinde 'ne olacak meslek yüksekokullarının hali' maddesine gelinmesi için herhalde bir 10 yıl daha beklememiz gerekiyor. Boydak grubunun ve meslek yüksekokulumuza destekleri devam ettiğini ve edeceğini biliyoruz. Çünkü kendileri bize bu konuda çok yardımcı oluyor. Teşekkür ediyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar