Mermer ocağı ve ağaç kesimi istemeyen köylü nöbet tutuyor

Zonguldak’ın Devrek ilçesi Mahmutoğlu köy sakinleri, köyün 150 metre yukarısındaki ormana mermer ocağı açılacak olmasına tepki gösterdi. Ellerinde sopalarla ormanda kesim yapan firma görevlilerini köye sokmayan 300’ü aşkın köylü,...

Google Haberlere Abone ol
Mermer ocağı ve ağaç kesimi istemeyen köylü nöbet tutuyor

Zonguldak’ın Devrek ilçesi Mahmutoğlu köy sakinleri, köyün 150 metre yukarısındaki ormana mermer ocağı açılacak olmasına tepki gösterdi. Ellerinde sopalarla ormanda kesim yapan firma görevlilerini köye sokmayan 300’ü aşkın köylü, 2 asırlık ağaçları bulunan Erenler Tepesi'ndeki katliama izin vermemek için nöbet tutuyor. Mahmutoğlu köyü sakinleri, mermer ocağı için kesim yapılacak alanın girişine "Köy koruması altındadır. Ağaçlarımızı kimse kesemez" yazılı dev afiş astı. Köyün yaşlıları, ellerinde sopalarla bin 175 metre ile Batı Karadeniz'in en yüksek zirvelerinden Erenler Tepesi'nde kesime karşı ellerinde sopalarla bekliyor.

Erenler mevkiinde ellerinde sopalarla nöbet tutan köylüler, evlerin 150 metre üstüne mermer ocağı için kesim izni verilen ormanlık alanda sopalı eylem yaptı. Ellerinde bastonlarla ormanda güçlükle yürüyen yaşlıların da katıldığı eylemde konuşan Mahmutoğlu köyü muhtarı Mehmet Kayabaşı, bir firmanın 4 bin 900 metrekareye izin alarak mermer ocağı için bazı ağaçları kestiğini söyledi.

KÖYLÜ, AĞAÇLARIN YANI SIRA SULARININ DA KESİLMESİNDEN ENDİŞELİ

Köy halkı mermer ocağı projesini sonradan öğrendi. Köy halkı, olayı öğrenir öğrenmez Köy Tüzel Kişiliği olarak 15 Mayıs 2014’te Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi’ne projenin durdurulması için dava açtı. Muhtar Kayabaşı, kısa sürede açıklanacak karara göre kesimin durdurulacağını tahmin ettiklerini söyledi. Mermer ocağının tehlike arz etmesinin yanı sıra çevrede toza neden olacağını ve köyün su kaynağının kesileceğini ileri sürdü.

Muhtar Kayabaşı, yaptığı açıklamada, "Bu alan mahallemize 150 metre mesafe. 27 Mart’ta buraya mermer izni alınmış. Buraya daha önce damga yapıldı. Olayı çözemedik. Bölge İdare Mahkemesine başvurduk. Ya yürütmeyi durdurma kararı çıkacak. Burayı ihaleye aldılar ve bu ağaçları kesmek istiyorlar. Burası bizim enerji kaynağımız. Burada vatandaşın suyu geliyor. 4 mahalleye su geliyor. Burayı kesip mermer ocağı yapacaklar. Buranın altında mağaralarımız var. Burası 3. derece sit alanı altındadır. Burayı köylüler olarak koruyacağız ve bu ağaçları kestirmeyeceğiz." dedi.

2 bin 500’e yakın büyük ağacın kesileceğini belirten Kayabaşı, sözlerine şöyle devam etti: "Buradaki ağaçların tamamı kesilecek. ÇED raporu alamadılar. İhaleyi alan firmanın elemanları kesim için geldiler, biz izin vermedik. 100, 200 yıllık ağaçlar var. Bu ağaçların altında su var. Burada mağara var. Sit alanı. Köyümüz eski dönemlerden kalma olduğu için tarihi geçmişi var. İlgili makamlardan cevap bekliyoruz. Karşı bir durum olursa bu ağaçları kestirmeyeceğiz. Yaşamak için bu ormanlar lazım. Buradaki toz toprak suya, tarlaya gelecek. o da kanserojen madde. Bizi de kanser yapmak için birebir. Gece gündüz her zaman mücadele edeceğiz. Nöbet bekleyeceğiz."

DEFİNE DE ARAYACAKLAR İDDİASI

Mermer ocağı için ağaç katliamına tepki gösteren köylüler, tepkilerini şu sözlerle dile getirdi: "Kuyumcularla ortak olduğu için buraya gelmişler. İki yönlü bir çalışma olacak. Define arayacaklar ve altıncılar da bundan faydalanacak. Burası Rumlara ait bir yer. Burası türbe olarak da geçiyor. Mermer firmasıyla birlikte aynı zamanda kuyumcular da bir nevi define arama peşindeler. 2 bin 500'e yakın büyük ağaç kesilecek. Bu ağaçların arasındaki küçük ağaçlar hiç hesapta yok. Küçük fidanlar da var. Bu da on binlerce ağaç demek. Bu ağaçlar da bu köyün can damarı. Mermer ocağı yapılmak istenen alan köyümüzün 150-200 metre üstünde kalıyor. Burada çalışma yapılırken taş toprak düşmeyecek mi? Aşağıda tarihi mağaralar var. Bu mahallenin içme suyu buradan geçiyor. Burada can güvenliği söz konusu. Yetkililerin burada muhtemel bir orman katliamına bir son vermesini istiyoruz."

Kesilen ağaçları gösteren köylüler, ağaç kesimini engellemek amacıyla gece gündüz nöbet tutmaya hazır olduklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar