"Memur iş güvencesini bitiren torba yasa kamuda hukuku rafa kaldırıyor"

Türkiye Kamu-Sen memurların iş güvencesini tehdit eden düzenleme ile ilgili olarak eylem yapacak. Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Bu yasa ile Hükümet diyor ki kamuda bu düzenleme ile biz hukuku...

Google Haberlere Abone ol
"Memur iş güvencesini bitiren torba yasa kamuda hukuku rafa kaldırıyor"

Türkiye Kamu-Sen memurların iş güvencesini tehdit eden düzenleme ile ilgili olarak eylem yapacak. Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Bu yasa ile Hükümet diyor ki kamuda bu düzenleme ile biz hukuku da rafa kaldırıyoruz. Biz ne dersek o olacak deniliyor.” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, torba yasaya eklenen ve memurların iş güvencesini ortadan kaldıran düzenleme ile ilgili Cihan'a açıklama yaptı. Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasaya eklenen bir madde ile memurların iş güvencesinin alenen tehdit edildiğini belirten Kahveci, “Bu düzenlemeye tepki olarak perşembe günü TBMM önünde eylemimizi yapıyoruz. Sesimizi TBMM’ye, milletvekillerine duyuracağız. Tüm kamu çalışanlarını eylemimize bekliyoruz. Bu düzenlemenin yasalaşmaması için yoğun bir mücadele sürdüreceğiz. İş güvencemiz bizim vazgeçilmezimizdir.” diye konuştu.

Söz konusu düzenleme ile kamuda hukukun rafa kalkacağını kaydeden Kahveci, “Bu düzenlemeye göre, görevden alınan bir memur bu haksızlık karşısında dava açsa ve kazansa dahi, idareye, onu 2 yıl göreve başlatmama hakkı veriliyor. Yani sen haksızlığa uğradın, seni haksız yere görevden aldık, tayin ettik ama 2 sene seni göreve almama yetkimiz var denilecek. Bir de dava süreci düşünülürse bu 3 yılın da üstüne çıkar. Yani hükümet diyor ki kamuda bu düzenleme ile biz hukuku da rafa kaldırıyoruz. Biz ne dersek o olacak deniliyor. Bu, aynı zamanda memura yargı yolunu kapatmak ve demokrasiyi engellemek, adaleti yönetimden silmektir. Devletin yerine hükümetin memurluğunun yasa ile ilan edilmesidir.” şeklinde konuştu.

Söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya da aykırı olduğunu belirten Kahveci, “Anayasa’nın 138. maddesi diyor ki ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.’ Fakat bu kanun tasarısı ile mahkemeyi kazanan memurun göreve döndürülmesi süresi 30 gün iken 2 yıla çıkartılıyor, mahkeme kararı yasayla geciktiriliyor. Anayasa, yasa ile göz göre göre çiğneniyor. Anayasaya aykırı bu düzenleme ile memur tehdit ediliyor.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar