Kurak geçen kış göletleri kuruma noktasına getirdi

Yozgat’ta bulunan ve şehir içme suyunun bir kısmının karşılanmasını sağlayan Cevdet Dündar ve Kirazlı göletleri kuruma noktasına geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kurak geçen kış göletleri kuruma noktasına getirdi

Yozgat’ta bulunan ve şehir içme suyunun bir kısmının karşılanmasını sağlayan Cevdet Dündar ve Kirazlı göletleri kuruma noktasına geldi.

Ülke genelinde etkili olan kurak havanın Yozgat’ta da etkili olması, ilde bulunan göletlerin doluluk oranı yüzde 10'lara kadar düşmesine neden oldu. Belediye Başkanı Yusuf Başer, gazetecilerle birlikte göletleri gezerek su seviyesini inceledi. Başer, incelenmeler sonrası yaptığı açıklamada, Yozgat’ta ilk defa kış aylarının bu kadar kurak ve yağışsız geçtiğini belirtti. Yağış olmaması sebebiyle ilin içme suyunun bir kısmının karşlandığı Kirazlı ve Cevdet Dündar göletlerinin su seviyesinin oldukça düştüğünü belirten Başer, vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyardı. Başer, şunları kaydetti:

"Bu yıl yağmur ve kar yağmadı. Şehir içme suyunun bir kısmını sağlayan göletlerimizde su seviyesi yüzde 10’lara kadar düştü. Yozgat şehir içme suyunun büyük bir bölümü Arapseyfi mevkiindeki kuyulardan karşılanmaktadır. Şu an için kuyularda bir sıkıntı bulunmamaktadır. Ancak vatandaşlarımızdan isteğimiz, suları tasarruflu kullanmalarıdır."

Cemil Çiçek Barajı'nın faaliyete geçmesiyle Yozgat’ın 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını söyleyen Başkan Başer, "Musabeyli Cemil Çiçek Barajı'nda su tutulma çalışması başladı. Bu barajımızdan gelecek suyla ilimizin 50-60 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Gelecek su birinci kaynak suyu olarak kullanılabilecek. Şu anda bulunduğumuz Kirazlı göletimiz 1 milyon 650 metreküplük hacme sahipken çok az bir su seviyesi kaldı. Yozgat merkezimize saniyede 240 litre kadar su veriyoruz. Bu suyumuzun 200 litresini Arapseyfi'den, 40 litresini de buradaki göletlerimizden karşılıyorduk. Bu anlamda kış da olsa halkımızdan suları tasarrufu kullanmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Gazeteci Yakup Salman da her yıl bu mevsimde su sıkıntısı yaşanmayacak diye haber yaptıklarını belirterek, kuraklık nedeniyle barajlarda su seviyesinin çok aşağı düştüğünü ifade etti.



CİHAN

Yorumlar