Kemal Sunal, 37 yıl önce filmini yaptı ama vatandaş hala kanıyor

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden merhum Kemal Sunal’ın 1977 yılında oynadığı ‘Şark Bülbülü’ filminde esprili bir dille uyardığı ‘bul karayı, al parayı’ aradan geçen yıllara rağmen vatandaşı mağdur etmeyi sürdürüyor....

Google Haberlere Abone ol
Kemal Sunal, 37 yıl önce filmini yaptı ama vatandaş hala kanıyor

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden merhum Kemal Sunal’ın 1977 yılında oynadığı ‘Şark Bülbülü’ filminde esprili bir dille uyardığı ‘bul karayı, al parayı’ aradan geçen yıllara rağmen vatandaşı mağdur etmeyi sürdürüyor. Şimdiye kadar genelde vatandaşın şikayetine bağlı olarak Kabahatler Kanunu kapsamında işlem yapılan ve kamuoyunda ‘üçkağıtçılar’ diye bilinen kişilere yönelik Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonda 5 kişi suçüstü gözaltına alındı. Zanlılar, ‘üçkağıtçılık yöntemiyle dolandırıcılık’ iddiasıyla adliyeye sevkedildi.

‘Şaban’ tiplemesiyle milyonların gönlünü kazanan Kemal Sunal’ın 1977 yılında Ayşen Gruda ile birlikte başrolde oynadığı ve yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı ‘Şark Bülbülü’ filminde esprili bir dille anlatılan ‘bul karayı al parayı’ oyunu aradan geçen 37 yıla rağmen halen vatandaşı mağdur ediyor.

Son zamanlarda artan şikayetler üzerine polis de denetimlerini artırdı. Bursa’da ‘mağduruz’ diyen 4 vatandaşın müracaatı üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, ‘üç kağıt’ açarak dolandırıcılık yaptığı iddia edilen 5 kişiyi yakaladı. Şüphelilerin, açılan tezgaha yaklaşan vatandaşları çember altına alarak ikna ettikleri vatandaşları özel yapım kartlarla dolandırdıkları ortaya çıktı. Çeşitli suçlardan sabıkalı oldukları öğrenilen Ç.Y., Y.T., M.S., R.İ. ve K.B. ‘Üçkağıtçılık yöntemiyle dolandırıcılık’ iddiasıyla gözaltına alındı. Emniyette sorgulanan bazı şüpheliler suçlarını itiraf ederken bazıları suçlamaları reddetti. Yapılan incelemede, şüphelilerin bazen ‘bul karayı, al parayı’ oyununda parasını kaybetmiş emekli tiplemesiyle, ‘Tüm paramı kaybettim, ne yapacağım şimdi’ diyerek duygusal olarak ikna ettikleri vatandaşları oyuna yönlendirdikleri bazen de oyundan çok para kazanma süsü vererek vatandaşları dolandırdıkları ortaya çıktı. Şüpheliler emniyetteki sorgulamalarının ardından adliyeye sevkedildi.

ŞABAN NASIL UYARMIŞTI?

Kemal Sunal’ın Yeşilçam klasikleri arasında yer alan ve yüzlerce defa gösterilmesine rağmen gülümseten Şark Bülbülü filminde ‘bul karayı, al parayı’ oyununa esprili bir dille anlatılıyor. Köyünden, İstanbul'a başlık parası kazanma amacıyla gelen Şaban, üçkağıtçıların açtığı tezgaha yaklaşınca, oyun oynamak isteyen vatandaşı yönlendiriyor. Şaban’ın yönlendirmesiyle iki kez başarısız olan vatandaşın tepki göstermesiyle tezgahtan uzaklaşan Şaban, son parasıyla oyun oynayacak vatandaşa yine farklı bir kartı işaret edince üç denemeden başarısız olan ve tüm parasını kaybeden vatandaş, Şaban’ı dövüyor. Yaşanılan arbede sırasında ise tezgahın çevresindeki anlaşmalı kişiler Şaban’ın cebindeki cüzdanını çalınca, Şaban koskoca şehirde parasız bir şekilde kalıyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise vatandaşları, bu tür oyunlara karşı uyararak, şikayetçi olmaları durumunda ‘dolandırıcılık’tan işlem yapılacağını bildirdi.

CİHAN

Yorumlar