Karacabey’de sahte gübre şoku

Karacabey’de piyasaya sürülmek istenen sahte gübrelere, bir firmanın şikâyeti üzerine el konuldu. Sahte gübreyi temin eden R.K. isimli şahıs gözaltına alınırken, geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.İddiaya göre Karacabey’de tarımsal...

Google Haberlere Abone ol
Karacabey’de sahte gübre şoku

Karacabey’de piyasaya sürülmek istenen sahte gübrelere, bir firmanın şikâyeti üzerine el konuldu. Sahte gübreyi temin eden R.K. isimli şahıs gözaltına alınırken, geniş kapsamlı operasyon başlatıldı.

İddiaya göre Karacabey’de tarımsal ürün satan firmaya 100 bin liranın üzerinde borcu bulunan R.K. isimli şahıs, gübre temin ederek borcunu ödemek istedi. Borç karşılığında getirilen gübrelerin faturası, analiz raporu ve tescil belgelerinin bulunmamasından şüphelenen firma sahipleri Atilla Çiftçi ve Baysal Hamza Çebi, numuneler alarak laboratuara gönderdi. Yapılan analizde gübrenin sahte olduğu, içerisinde kireç, tuz ve zeolit maddesi bulunduğu saptandı. Bunun üzerine suç duyurusunda bulunan firma sahipleri, gübreyi sattıkları 6 çiftçiye gübreleri kullanmamları haberini gönderdi.

Karacabey Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunun ardından sahte gübreyi temin eden R.K. isimli şahıs gözaltına alındı. Çiftçilerin ifadelerini de alan Jandarma ekipleri, sahte gübrelere el koydu. Firma sahipleri yaptıkları açıklamada, "İlçede zirai faaliyetler bulunan R.K., 2 yıldır müşterimizdi. Geçen yıldan kalan 100 bin liranın üzerindeki borcunu ödeyemeyeceğini, karşılığında alacağı bulunan bir firmadan gübre temin edebileceğini söyledi. Borcu karşılığında getirdiği gübrelerin faturasını, analiz raporunu ve tescil belgelerini istedik. Yanında olmadığını, birkaç gün içinde getireceğini söyledi. Bu arada gübreleri müşterimiz olan 6 çiftçiye sattık. Ardından R.K.’nın ilgili belgeleri getirmemesi üzerine şüphelenerek gübreden örnek alarak laboratuara gönderdik. Yapılan analizde, gübre içinde kireç, tuz ve zeolit maddesi bulunduğu saptandı. Bunun üzerine suç duyurusunda bulunduk ve sattığımız çiftçilerden gübreleri kullanmamasını istedik. Gübreye analiz yaptırmasaydık ve suç duyurusunda bulunmasaydık alacağımızı tahsil etmiş olacaktık. Ancak buna gönlümüz elvermedi. ‘Müşterilerimiz gübreyi sezon içerisinde nasıl olsa kullanacak, toprak altına karışıp gidecek’ diye düşünemezdik. Alacağımızı tahsil edemedik ama vicdanımız rahat." ifadelerine yer verdi. Karacabey’de başlatılan sahte gübre operasyonunun derinleştirileceği öğrenildi.

‘GÜVENİLİR NOKTALARDAN GÜBRE ALIN’

Tarım Kredi Kooperatifleri Balıkesir Bölge Birliği Müdürü İshak Gündüz de, ‘Sahte Gübre’ konusunda çiftçileri uyardı. Olayın ortaya çıkmasının ardından Karacabey Tarım Kredi Kooperatifi’ne gelen Gündüz, son günlerde büyük markaların taklit çuvallarında sahte gübre satışı yapıldığını belirtti. Gündüz, çiftçilerden gübre ihtiyaçlarını kooperatif ya da güvenilir noktalardan temin etmelerini istedi.

Çiftçilerin gübrelerini kooperatifler ve güvenilir satış noktalarından satın almaları gerektiğine dikkat çeken Gündüz, "Sahte gübreciler yasalardaki boşluklardan faydalanarak haksız kazanç sağlamaya devam ediyor. Maalesef bu işi meslek haline getirmiş kişiler var, her yıl bir bölgeyi hedef seçerek çiftçilerimizin canını yakıyorlar. Sahte gübreyle ilgili yasalarda caydırıcılık yok, haksız kazanç sağlayan bu kişiler yakalansalar bile cezalar caydırıcı değil. Tamahkarlık yapan bayi maddi kayba uğruyor ancak en büyük mağdur bir yıllık emeği heba olan çiftçidir. Bu nedenle çiftçilerimiz kimyevi gübrede marka ve tedarik yaptığı kuruma önem vermeli." dedi.

CİHAN

Yorumlar