Kaliteli yaşlılık için hastalıklardan korunmak önemli

Yaşlı sağlığı hakkında açıklama yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şeniz Karademir, yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için hastalıklardan korunmanın önem taşıdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kaliteli yaşlılık için hastalıklardan korunmak önemli

Yaşlı sağlığı hakkında açıklama yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şeniz Karademir, yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için hastalıklardan korunmanın önem taşıdığını söyledi. Günümüzde kronik hastalıkların erken teşhis imkanı bulunması ve yönelik tedavi imkanlarının da genişlemesinin ortalama insan ömrünün artmasını sağladığını belirten Karademir, yaşlıların daha iyi yaşam sürebilmeleri için sağlıklarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Doğum oranlarının azalmasıyla yaşlı nüfusun artmakta olduğunu belirten Dr. Karademir, "Nüfus yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitime, iş imkanlarına ve aile hayatına kadar toplumun her yönünü etkilerken yapılan araştırmalar, ülkemizin yeni bir demografik yapıya geçmekte olduğunu göstermektedir. Yaşlanmayla birlikte vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan bağışıklık sistemi de zayıflar. Bu yüzden yaşlıların enfeksiyon hastalığına yakalanma riski, gençlere göre çok daha fazladır. Ayrıca kronik ya da yıpratıcı hastalıklar, sigara ve alkol bağımlılığı, öz bakımın kötü olması, temizlik kurallarına uymamak ve beslenme bozuklukları da enfeksiyona bağlı hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır. Enfeksiyona bağlı bir rahatsızlık yaşandığında, ateş ve kanda enfeksiyon bulguları varsa erken teşhis koymak mümkündür fakat yaşlılarda enfeksiyon belirti ve bulguları gençlere göre daha geç zamanda, hastalığın ilerlediği aşamada ortaya çıkar. Bu da hastalığın daha tehlikeli bir hal almasına neden olur.” dedi. CİHAN

Yorumlar