İsviçre’deki AİDS oranı Avrupa genelinden yüksek

İsviçre’deki AİDS hastalığı teşhis (HİV) sayısının bir önceki yıla göre azalmasına rağmen Avrupa ortalamasının üstünde olduğu açıklandı. Ülkede geçtiğimiz sene 575 kişiye AİDS teşhisi konuldu. Aşısı olmayan hastalığa 2013...

Google Haberlere Abone ol
İsviçre’deki AİDS oranı Avrupa genelinden yüksek

İsviçre’deki AİDS hastalığı teşhis (HİV) sayısının bir önceki yıla göre azalmasına rağmen Avrupa ortalamasının üstünde olduğu açıklandı. Ülkede geçtiğimiz sene 575 kişiye AİDS teşhisi konuldu. Aşısı olmayan hastalığa 2013 yılında yakalanan kişilerin yüzde 39’unu eşcinsellerin oluşturduğu bildirildi.

Sağlıkla ilgili federal dairenin (BAG) yaptığı açıklamaya göre teşhis oranlarında kantonlar arasında büyük farklar görülüyor. Cenevre’de 100 bin kişiden 15’ine HİV teşhisi konuldu. Bu sayı doğudaki kantonların tamamında sadece 3 civarında İsviçre’nin genelinde 100 bin kişiden 7’sinin AİDS hastalığına yakalandığı bilgisi verildi.

İsviçre’de 25 bin AİDS hastasının yaşadığı tahmin ediliyor. BAG, 1983 yılından bu yana en az 7 bin kişinin AİDS virüsünün doğurduğu sonuçlardan öldüğünü söyledi. Sağlıkla ilgili federal daire adına basına konuşan Roger Staub, “Batı Avrupa’da üç farklı AİDS epidemisi tespit edildi. Bu üç epideminin aynı anda yoğun görüldüğü tek ülke İsviçre.” şeklinde konuştu. Yapılan araştırmalara göre AİDS hastalığı eşcinsellerde, orta Afrika’dan gelen göçmenlerde ve uyuşturucu bağımlılarında yoğun görülüyor.

Afrika’dan gelen göçmenlerin bir kısmı hasta olarak İsviçre sınırlarına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) araştırmalarına göre Sahra çölünün güneyinde yaşayan her on bireyden birinde AİDS virüsüne rastlanıyor. İsviçre’deki hastaların yüzde 12,2’si o bölgeden gelen göçmenlerden oluşuyor. CİHAN

Yorumlar