İsviçre’de babalar yaşlanıyor

İsviçre’de çocuk sahibi olan anne ve babaların yaş ortalamaları her geçen gün yükseliyor.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre’de babalar yaşlanıyor

İsviçre’de çocuk sahibi olan anne ve babaların yaş ortalamaları her geçen gün yükseliyor. Federal İstatistik Dairesi’nin son yayınladığı raporda hayatlarında ilk kez çocuk sevinci yaşayan babaların beşte birinin 40 yaş ve üzerinde olduğu açıklandı.

Hayat şartlarının çok hızlı bir şekilde değiştiği dünyada aileler daha iyi şartlarda yaşamak ve çocuklarına daha iyi bir eğitim imkanı sunmak için hem daha çok çalışıyor hem de birikimlerini daha uzun bir zaman diliminde gerçekleştiriyor. Eskiden Avrupa’da meslek eğitimi yapan bir kişiye hayatını kurtarmış gözüyle bakılırken günümüzde iş piyasasında pek çok kalifiye usta işsizlik kurumlarında vakit geçiriyor. Ekonomik krizlerin acımasız hale getirdiği yaşam koşullarında tutunabilmek daha fazla eğitim başarısı ve iş tecrübesi ile aşılabiliyor.

Hayatın bu gerçekleri insanların özel hayatlarına da direkt etkileme özelliğine sahip. Artık bireylerin evlilik tercihleri 30’lu yaşlarda gerçekleştiği gibi çocuk sahibi olmak için de 40’lı yaşlar bekleniyor.

İstatistik Ofisi 2012 yılında doğan 65 bin 600 bebeğin beşte birinin babasının 40 yaş ve üzerinde olduğunu, 1992 yılında ise bu oranın sadece yüzde 9 olduğunu açıkladı. Ofis ayrıca 2012’de doğan bin 270 bebeğin babalarının en az 50 yaşında olduğunu 20 yıl önce ise 50 yaş ve üzerinde baba olan kişilerin sayısının yüzde 50 daha az olduğuna işaret etti.

Babaların yaş ortalaması yükselirken annelerin de doğum yaptıkları yaşları yükseliyor. Fakat onlardaki artış erkekler kadar hızlı değil. 20 yıl önce doğum yapan kadınların yaş ortalaması 29 iken günümüzde bugün 31,5. CİHAN

Yorumlar