İstanbul’u savunmak için platform kurdular

Beyoğlu’nda bir araya gelen çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşları, ‘İstanbul Kent Savunması’ isimli platform kurdu. Platform, ‘İstanbul halkını şehrimizden yağmacılardan korumaya çalışıyoruz. Bu kentin bize ihtiyacı var, bizim...

Google Haberlere Abone ol
İstanbul’u savunmak için platform kurdular

Beyoğlu’nda bir araya gelen çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşları, ‘İstanbul Kent Savunması’ isimli platform kurdu. Platform, ‘İstanbul halkını şehrimizden yağmacılardan korumaya çalışıyoruz. Bu kentin bize ihtiyacı var, bizim de bu kente…’ sloganıyla çalışmalarını yürütecek.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısında platformun kuruluşu ilan edildi. Toplantını yapıldığı salonunun duvarına, ‘Yağmanın değil, yaşamanın kenti’ afişi ile 'Evime mahalleme, kentime dokunma’ yazılı döviz asıldı.

Toplantıda konuşan Ece Demirel, “Biz İstanbul halkı, bize, ait olanı, hakkımız olanı geri almak için, gasp edilen yaşam alanlarımızın, tüketilen hayatlarımızın, çalınan ortak değerlerimizin hesabını sorma için bir kez daha buradayız, birlikteyiz, ayaktayız.” dedi. Demirel “ İstanbul kent savunması olarak önümüzdeki dönemde İstanbul şehrinde kent ve doğa yıkımına karşı kent ve doğa ve barınma hakkı için mücadele eden bütün tekil direnişlerle dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Şehir Plancıları Odası’ndan Gürkan Akgün de, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kent mücadelesi, ekoloji mücadelesi ve mekanlara ait mücadele çok kritik ve hayati bir noktada. Yaşam alanlarımız fütursuzca yok edilmekte. Kentsel dönüşüm kapsamında yerinden yurdundan edinen yoksulları savunacağız ama bir arada savunacağız. İstanbul Kent Savunması olarak bugün şunu deklere ediyoruz ki emek karşıtı tüm politikalar karşısında yan yanayız. Ve hakikaten artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” dedi.

EYLEMLER ÜÇ NOKTADA YOĞUNLAŞACAK

Platform, yeni dönemdeki eylemsel çalışmalarını, 'yerel yönetimler ve stratejik planlama', 'ulaşım, yatırımı adı altında yürütülen kent yağması projeleri' ve 'kente suç alanları istememe' alanlarında yoğunlaştıracak.

Açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul’u savunmanın eşit özgür ve adil bir şehirde yaşama hakkımızı aktif biçimde inşa eden bir mücadeleyi büyütmek anlamına geldiğinin bilinciyle her yaşta ve her cinsel kimlikten her dilden ve her inançtan İstanbullulara bir kez daha sesleniyoruz; İstanbul senin, İstanbul Kent Savunması sensin, elini ver yağmayı durduralım, elini ver İstanbul şehrini savunarak yeniden kuralım.”

Toplantıda ayrıca İstanbul Kent Savunması bildirgesi okundu. Birdirgede: “Bu şehri savunmak yaşamı savunmaktır. Yaşamı savunmak doğayı savunmaktır. Doğayı ve yaşamı savunmak insanın ve bütün canlıların onurlu nefis mücadelesi ve vaz geçilmez hakkıdır.” denildi.

CİHAN

Yorumlar