Iraklı öğrenciler Midyatlıları coşturdu

12. Türkçe Olimpiyatları Mezopotamya ve Anadolu Kardeşler Kültür Şenliği Mardin’in Midyat ilçesinde başladı.

Google Haberlere Abone ol
Iraklı öğrenciler Midyatlıları coşturdu

12. Türkçe Olimpiyatları Mezopotamya ve Anadolu Kardeşler Kültür Şenliği Mardin’in Midyat ilçesinde başladı. Güneydoğu’da ki ilk program, Irak’ta faaliyetlerini sürdüren Fezalar Eğitim Kurumlarında okuyan 30 öğrencinin katılımıyla büyük bir coşku içinde gerçekleşti.

Midyat Sanayici ve İşadamları Derneği (MİSADER) ev sahipliğinde Mehmet Nezih Erdem Koleji’nde düzenlenen programa ilçe halkı yoğun ilgi gösterdi. Anadolu ve Mezopotamya kültürlerinin kucaklaşacağı bu organizasyon için Irak’ın Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Duhok, Soran, Musul, Bağdat, Halepçe, Ramadi ve Basra şehirlerinden 30 öğrenci, 11 öğretmen katıldı. Uzun araç konvoylarıyla karşılanan öğrenciler daha sonra programa geçti. Türkçe, Kürtçe seslendirdikleri türkülerin yanı sıra, şiir ve piyes gösterileriyle katılımcıları mest eden öğrenciler, Karadeniz bölgesi folklor oyunlarıyla katılımcılardan büyük beğenisini kazandılar. Öğrencilerden Keja Havta ve kardeşi Muhammet Havta’nın ‘Türkü Potpori’ performansı karşında katılımcılar uzun süre alkışladı.

Programda konuşma yapan MİSADER Başkanı Yusuf Yenigün, "12. Türkçe Olimpiyatları Mezopotamya ve Anadolu Kardeşliği Kültürel Şenliği nedeniyle bir aradayız. Her birinin hayatı bir destan olan fedakar öğretmenlerin azmi ve Anadolu’nun ‘gönlü zengin’ sponsorlarının desteği ile faaliyet gösteren Türk Okulları, 20 yıldır dünyaya Türkiye’nin, Türkçenin ve Anadolu’nun sesini yaydığına gururla şahit oluyoruz. Türk okullarından gelen öğrencilerin katıldığı Türkçe olimpiyatları bu yıl 12.yılına ‘merhaba’ diyecek.” ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR TEHDİDE ALDIRMADAN, YOLA DEVAM EDECEKLER'

Türk okullarının bugün ülkemizde hiçte hak etmediği ithamlarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Dernek Başkanı Yenigün, "Ülkemizin geçtiği bu kritik süreçte sevgiyle yoğrulmuş gönüllerin hicretiyle kültürü birbirinden farklı olmasına rağmen yüreği sevgi dolmuş yüzlerce çocuk Anadolu’muza sizlerle buluşmaya geldi. Yıllardır çalışmalarıyla kendini ispatlamış olan Türk okulları bugün ülkemizde hiçte hak etmediği ithamlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu sürecin, sadece Allah’ın rızası için yola çıkan insanları daha da fazla kenetlediğini güzel Anadolu’muzun devletler muvazenesinde olması gereken yere ulaşması için daha da fazla çalıştıklarını görmekteyiz. Allah’ın rızası için yola çıkanların hiçbir tehdit ve korkutmalara aldırmadan, başka rızalara boyun eğmeden ömürlerinin sonuna kadar sırat-i müstakim olarak bildikleri bu yolda devam edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın.” şeklinde konuştu.
Coşkulu kalabalığın yer yer duygulandığı gözlenirken, salon yetersiz kalınca binanın farklı noktalarını sinevizyonlar kuruldu.

'190 ÇOCUĞUM OLSA 190 ÜLKEYE GÖNDERİRİM'

Programda, iki çocuğu Irak’ta bulunan Türk okullarında öğretmen olan İşadamı Mehmet Adam duygu dolu bir konuşma yaptı. Adam, “Benim iki çocuğum Irak’ta hasretlerine hasret katıp tertemiz insanları yetiştirmek için çalışıyorlar. Kimse paralel değil, evrensel değerlerle özdeşleşmiş olarak yetişiyorlar. Değil iki, 190 çocuğum olsaydı yine 190 ülkeye gözüm kapalı gönderirdim. Değerli, Fethullah Gülen Hocamıza da Midyat’tan selamlarımı gönderiyorum.” ifadelerini kullandı.

Adam’ın yaptığı konuşmanın ardından vatandaşlar ayakta alkışladı. Program öğrencilere çeşitli hediyelerin verilmesinin ardından 'Yeni Bir Dünya Kuruyorlardı' şarkısıyla son buldu. CİHAN

Yorumlar