"Hatay-İstanbul arasındaki kıyı bandı ciddi yangın riskinde"

Kahramanmaraş Orman Genel Müdürü Mehmet Sabuncu, yangın sezonunda Hatay'dan İstanbul'a kadar uzanan 12,5 milyon hektar alandaki kıyı bandına dikkat çekti. Mevsimin kurak geçmesi ve hava tahminlerinin yaz aylarındaki sıcaklığın yüksek seyirlerde...

Google Haberlere Abone ol
"Hatay-İstanbul arasındaki kıyı bandı ciddi yangın riskinde"

Kahramanmaraş Orman Genel Müdürü Mehmet Sabuncu, yangın sezonunda Hatay'dan İstanbul'a kadar uzanan 12,5 milyon hektar alandaki kıyı bandına dikkat çekti. Mevsimin kurak geçmesi ve hava tahminlerinin yaz aylarındaki sıcaklığın yüksek seyirlerde olacağını gösterdiğini aktaran Bölge Müdürü Sabuncu Hatay-İstanbul arasındaki kıyı bandı için olası yangın uyarısı yaptı.

Orman yangınlarının Haziran ayının başından Ekim ayının sonlarına kadar olan süreçte hava hallerinin normalin üzerinde ve sıcak geçmesinden dolayı yoğunlukla bu aylarda gerçekleşen bir afet olduğunun altını çizen Sabuncu Ülkemizin 21.7 milyon ormanlık alanın yaklaşık 12,5 milyon hektarının Hatay'dan İstanbul'a kadar olan kıyı bandındaki Akdeniz kuşağındaki kıyı bandında yer alan kızılçam ormanlarını tehdit ettiğini söyledi. Bu kuşağın ciddi bir risk taşıdığını aktaran Sabuncu "Yangın sezonunun içinde oradaki hava halleri, sıcaklıklar, rüzgarlar ve nemin düşük olması Ülkemizin yaz dönemindeki ciddi yangınlarını bu kuşak üzerinde gerçekleştiriyor. Ülkemizde yıllık ortalama 3 bin civarında orman yangını bu kuşak üzerinde oluyor. Hatay ilinde ormanların tamamı yangına birinci derecede hassas ve kritik ormanlar. Dolayısı ile bu bölgedeki ormanların yangın konusunda arz ettiği tehlikeden dolayı çok daha dikkatli ve hassas davranmamız gerekiyor." dedi.

KURAKLIK ORMAN YANGIN RİSKİNİ ARTTIRDI

2013 yılının son baharı 2014 yılının kış ayları normal mevsim standartlarının çok altına ve kurak geçtiğini hatırlatan Sabuncu " Tam otların büyümeden kuruması düşünülürken ilkbahar sonların ve Haziran ayları başlarında başlayan yağmurlarla da yine otlar canlandı ve büyüdüler. Havaların ısınmasıyla da bu otların kuruyarak orman yangını açısından çok büyük bir tehlike oluşturacağını düşünüyoruz. Yine meteorolojik veriler bu sene için bu yaz döneminde hava normallerinin 0,5 ile 2 derece daha üstünde geçeceğini bizlere bildiriyor. Buda yine 2014 yılının orman yangınları açısından dikkat edilmesi gereken bir veri olarak karşımızda duruyor." dedi.

BÜYÜK RİSK TAŞIYAN HATAY ORMANLARI İÇİN ÖNLEMLER ALINDI

Orman Bölge Müdürlüğü olarak Hatay'da tüm hazırlıklarımızı tamamladıklarını söyleyen Sabuncu "Orman yollarınıni yangın müdahale cephelerinin, orman yangın yollarının bakımlarını yaptık. Antakya'da 13 tane daha orman yangın havuzunun ihalesini yaptık. Temmuz ayına kadar bu havuzların dolmasını ve olası yangında kullanmayı planlıyoruz. Hatay'da 9 tane yangın gözetleme kulemiz var. Burada 24 saat bütün ormanları yangın sezonu boyunca gözetleyeceğiz. 21 arasöz ekibimiz var. Yangına hassas yerlere konuşlandırdık bu ekipleri. Arsuz ve Dörtyol'da 2 helikopterimizde var. Bunlardan biri 1 Haziran itibari ile göreve başladı. Diğer helikopterimiz 1 Temmuz'da göreve başlayacak. Bunlar beraber yaklaşık 208 orman yangın işçisi ile olası yangınlara müdahale edeceğiz. Hatay'da geçen sene 102 adet orman yangını çıktı. Ve bin 450 hektar ormanımız ki bu ciddi bir rakamdır zarar gördü" diye konuştu.

"VATANDAŞLAR VE ÇOBANLAR ORMANLIK ALANDA ATEŞ YAKMAMALI"

Orman yangınlarının yüzde 95'inin insan faktörlü olarak başladığını hatırlatan Sabuncu özellikle piknik yapan vatandaşlardan ormanlık alanlarda ateş yakmamalarını istedi. Hatay'da 2013 yılında çıkan 5 yangının çobanların söndürmediği ateşler nedeniyle çıktığının da altını çizen Sabuncu "İsteğimiz çobanlarımızın ormanlık alanda ateş yakmamaları zorunlu hallerde bu ateşi tamamen söndüğüne emin olmalarıdır. Ormanlarda içilen sigara izmaitleri muhakkak söndürülmelidir. Vatandaşlarımız ev yada tarla yapma maksadı ile ormanlarımızı yakmamalı. Bunun ciddi cezası var ve zaten bu alanlarda yapılara izin yok. Muhtara, güvenlik güçlerine, akrabalarına kızanlar ormanları ateşe vermemeli. Kendi ellerimizle yaktığımız ateşi gözyaşlarımızla söndürmemeliyiz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar