'Güzel olan, seferiyken de orucu terk etmemek'

Kayseri Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Baktır, seferi kişilerin oruç tutmayabileceğini ancak tutmanın daha güzel olacağını söyledi. Akıl ve buluğ çağına giren her Müslümana oruç farz. Ancak...

Google Haberlere Abone ol
'Güzel olan, seferiyken de orucu terk etmemek'

Kayseri Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Baktır, seferi kişilerin oruç tutmayabileceğini ancak tutmanın daha güzel olacağını söyledi.

Akıl ve buluğ çağına giren her Müslümana oruç farz. Ancak bazı durumlarda kişiler oruçlarını erteleyebilir ya da yerine fidye vererek bu sorumluluktan kurtulabilir. ERÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Baktır, oruç tutması halinde sağlığı olumsuz etkilenen kronik hastalar ile bayanların özel ve lohusalık hallerinde oruç tutmadıklarını kaydetti. Baktır, "Bu kişiler ya fidye verir ya da ilerleyen günlerde tutamadığı gün kadar kaza orucu tutarlar." diye konuştu.

Seferi olanların oruçtan muaf tutulmasıyla ilgili de Baktır, "Bu kişiler oruç tutmayabilir, ancak tutsalar daha iyi olur." dedi. Bu konunun tartışmalı olduğunu ifade eden Baktır, şunları söyledi: "Seferilikte biz 90 kilometreyi esas alıyoruz. Elmalılı Hamdi Yazır hocamız da ‘Seferilik, bugünün şartlarıyla 18 saatlik yola tekabül ediyor’ diyor. Ancak bütün mezheplerde güzel olan seferi halde de orucun tutulmasıdır."

Orucun sadece aç ve susuz kalmak anlamına gelmediğini vurgulayan Baktır, (Eğer bir insan oruç tuttuğu zaman yalan sözü bırakmazsa, bu insanın aç kalmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur) mealindeki hadis-i şerifi hatırlattı. Baktır, Ramazan ayında, harama bakmayarak göze, haram duymayarak kulağa ve haram söylemeyerek dile de oruç tutturulması gerektiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar