Güroymak'ın obsidyen taşını dünya tanıyacak

Bitlis’in Güroymak ilçesinin yer altı zenginliklerinden olan ve takı tasarım, el sanatları, banyo, seramik ve sağlık sektöründe yoğun olarak kullanılmasının yanı sıra sağladığı fiziksel ve metafiziksel faydaları olduğu bilinen obsidyen...

Google Haberlere Abone ol
Güroymak'ın obsidyen taşını dünya tanıyacak

Bitlis’in Güroymak ilçesinin yer altı zenginliklerinden olan ve takı tasarım, el sanatları, banyo, seramik ve sağlık sektöründe yoğun olarak kullanılmasının yanı sıra sağladığı fiziksel ve metafiziksel faydaları olduğu bilinen obsidyen taşları artık ilçe ekonomisine katkı sağlayacak.

Güroymak Kaymakamlığı tarafından proje kapsamında ilçede işlenmek için tesis kurulması amacıyla İçişleri Bakanlığının köye dönüş ve rehabilitasyon projesi (KDRP) kapsamında sunulan Güroymak Obsidyen Atölyesi Projesi İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edildi.

Güroymak Kaymakamlığı'nın son yıllarda yöre ekonomisine kazandırmak için yoğun uğraşlar verdiği birçok derde deva olmasıyla bilinen obsidyen taşı İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilen proje kapsamında artık ilçede işlenerek, ihraç edilmesi hedefleniyor. İşlenecek olan obsidyen taşı ile Türkiye ekonomisinde söz sahibi olmayı amaçlayan Güroymak Kaymakamlığı, Takı tasarım, el sanatları, banyo, seramik ve sağlık sektöründe yoğun olarak kullanılan ve ilçenin Nemrut Dağı eteklerinde oldukça bol bulunan obsidyen taşı işlemeyip yurt geneline ihraç etmek için gün sayıyor. Sağladığı fiziksel ve metafiziksel faydalarla bilinen Obsidyen taşlarının bundan sonra ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten ilçe Kaymakamı Çağlayan Kaya, ilçenin zengin yeraltı kaynaklarından olan obsidyen taşını yöre ekonomisine kazandırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Gerek ayrı tarihlerde İstanbul ve İzmir’de düzenlenen Bitlis tanıtım günlerinde gerekse de Güroymak ile ilgili diğer platformlarda obsidyen taşını yöre ekonomisine kazandırmayla ilgili girişimlerde bulunduklarını anlatan Kaymakam Kaya, bu çabalarının sonuç verdiğini ve artık her derde deva olarak bilinen bu taşın ilçede işlenmeye başlanacağını belirtti.

Kaymakamlık olarak ilçede obsidyen atölyesi açılması için şimdiye kadar farklı fonlar olmak üzere 4 proje başvurusu yaptıklarını anlatan Kaya, "Son başvurumuzu köye dönüş ve rehabilitasyon proje kapsamında İçişleri Bakanlığı'na müracaat yaptık ve projemiz kabul edildi. Bu projeyle ilçemizde obsidyen atölyesi açılarak bay ve bayan kursiyerler eğitim görecekler. Obsidyen taşının fiziksel faydaları: Bedenin elektriğini boşaltmak için uygun bir taştır. Karın ve bağırsakları etkileyerek iyileştirir. Karaciğerin temizlenmesinde faydalıdır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Kas ve eklem ağrılarının tedavisinde etkilidir. Cerrahi işlerde kullanılır. Ağrı taşı olarak bilinir. Bunun yanı sıra metafiziksel faydaları: Olumsuz düşünceleri uzaklaştırır. Duyguları güçlendirir. Pozitif düşünceyi artırır. Kızgınlık ve öfke duygularını yok eder. Ruhsal arınma hissi verir. Negatif ruhsal etkilerden korur. Korku, şok ve diğer travmatik durumlarda rahatlama sağlar. Sağlık alanında faydaları bulunan obsidyen taşının verilecek eğitimlerden sonra obsidyen ürünlerinin, evde veya atölyede işlenmesi ve pazara karışması olacaktır. Bizler ilçemizde ekonomik hayatın canlanması ve dezavantajlı durumda olan vatandaşların ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması için her türlü girişimde bulunacağız. Bu alanda girişimlerde bulunanları destekleyeceğiz.” diye konuştu.

OBSİDYEN TAŞI

Obsidyen taşı dünyanın en eski aynası, silahı, bıçağı, süs eşyası ve takılarının yapımında kullanılan volkanik kökenli bir cam türü olmasının yanında en eski şifa taşı olarak biliniyor. Siyah, yeşil ve koyu kahverengi olan bu taşlar, son yıllarda da sağlık merkezlerinde ve spalarda hem günün stresinden arınmak hem de fizik tedavinin bir parçası olarak kas iskelet sistemi sorunları için kullanılıyor. Volkanik bir taş olan obsidyen, Türkiye'de ise Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi'ndeki dağlık alanlarda bulunuyor. Obsidyen taşı ilde Nemrut Dağı'nda yoğun olarak bulunuyor.

CİHAN

Yorumlar