Genelkurmay, T129 ATAK helikopteri teslimi için tören yapacak

Genelkurmay Başkanlığı, 10 Haziran Salı günü Ankara Güvercinlik Kara Havacılık Komutanlığı’nda T129 ATAK helikopteri teslim töreni düzenleyecek.Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 'Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri' ihtiyacının karşılanması...

Google Haberlere Abone ol
Genelkurmay, T129 ATAK helikopteri teslimi için tören yapacak

Genelkurmay Başkanlığı, 10 Haziran Salı günü Ankara Güvercinlik Kara Havacılık Komutanlığı’nda T129 ATAK helikopteri teslim töreni düzenleyecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 'Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri' ihtiyacının karşılanması için 50 adet helikopterin tedarikine yönelik olarak 2007 yılında imzalanan sözleşmenin ardından, ilave 9 adet helikopterin 15 ay erken teslimatını hedefleyen Erken Duhul Helikopteri (EDH) tedarik sözleşmesi de 2010 yılında imzalandı.

TSK'nın ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu AgustaWestland tasarımı olarak ortaya çıkan A129, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutuyor.

"SICAK HAVA-YÜKSEK İRTİFA GÖREVLERİ İÇİN OPTİMİZE EDİLDİ"

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanmış olan T129, ağır silah yükü ile zorlayıcı 'sıcak hava-yüksek irtifa' görevleri için optimize edildi. Yakın hava desteği görevleri için T129A, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatıldı. T129 B ise çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş ve aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi MIZRAK, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabiliyor. TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirildi. Kalifikasyon ve Resmi Kabul süreçlerinin tamamlanmasını müteakip, 22 Nisan 2014’te ilk T129A EDH Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

CİHAN

Yorumlar